sůl | ||
25 g | máslo | |
250 ml | mléko | |
mletý kmín | ||
6 ks | brambory |
1. Brambory oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, dáme do osolené vody se špetkou mletého kmínu a vaříme přibližně 30 minut.
2. Mezitím si ohřejeme mléko. Když jsou brambory měkké, vodu slijeme, přidáme máslo a rozšťoucháváme, nebo šleháme ručním šlehačem, přitom přiléváme teplé mléko. Pokračujeme do té doby, dokud není kaše hladká a bez hrudek.
3. Při podávání můžeme bramborovou kaši zjemnit ještě plátkem másla navrch. Případně můžeme ještě ozvláštnit zelenou bylinkou - nasekanou pažitkou, petrželkou, medvědím česnekem, osmaženou cibulkou apod.
!TIP k přípravě bramborové kaše
Škrob je skvělým pojivem v těstech. Brambory typu C jsou moučnaté a obsahují nejvíce škrobu ze všech tří typů. Varný typ C se tedy nejlépe hodí na bramborovou kaši, bramboráky a do bramborových těst.
V hlavní roli brambory: Levné a rychlé recepty na celý týden
Brambory - velmi vděčná a univerzální plodina, která je oblíbenou součástí českého jídelníčku. Každý Čech zkonzumuje zhruba 65 kilogramů brambor ročně! Máme pro vás pár receptů, které s nadšením zařadíte ke svým oblíbeným.
Recept na plněné pečené brambory krok za krokem
Tyhle brambory musíte zkusit! Jsou totiž bezkonkurenční! Pečené plněné brambory podáváme přelité smetanovým dipem a sypané zlatavou slaninou. Recept vás naučíme krok za krokem.
Autor:Konvalinka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena