Papinův hrnec a tlakové vaření

Papinův hrnec a tlakové vaření

Strašidelné syčení papinova hrnce opravdu stojí zato překousnout. Vaření v tlakovém hrnci totiž přináší řadu výhod. Je to především velmi úsporná metoda.

32146×

Co se Vám představí pod pojmem papinův hrnec a tlakové vaření? Rámus v kuchyni, oblaka páry, pískání a drnčení hnců na kamnech a vyprávění o hrncích, které explodovaly a v horším případě někoho zmrzačily? Ano, mnozí z nás mají z vaření v tlakovém hrnci respekt a dokonce strach. Podle mého názoru to pramení ve zkušenostech a vzpomínkách na šílené tlakové hrnce našich babiček, protože tlakové hrnce současnosti jsou bezpečné a mnohem jednodušší na používání.

Papinův hrnec – historie

Tlakový hrnec vynalezl muž jménem Denis Papin roku 1679. Šlo o hrnec s velmi těsně přiléhající poklicí a bezpečnostním pístem, který zabraňoval explozi. Hrnec byl ve svém prvopočátku používám především v chemických laboratořích. Denis Papin však usiloval o jeho rozšíření do domácích kuchyní. Masové rozšíření papinova tlakového hrnce proběhlo teprve v průběhu 20.století, kdy si lidé uvědomili jeho nesporné výhody při vaření.

Původní papinův hrnec byl tehdy doplněn o takzvanou tavnou pojistku. Ta vznikla především z obavy před možným zanesením bezpečnostního pístu vařenými potravinami a následnou explozí. Tavná pojistka se při extrémní teplotě a tlaku roztaví a umožní tak bezpečnému unikání přebytečné páry ven z hrnce v případě ucpání ventilu.

Výhody tlakového vaření

Vaření v tlakovém hrnci přináší řadu výhod. A pokud překonáte strach, který s novými hrnci již mít nemusíte, tak si i vy vaření v papinově hrnci zamilujete.

  • Při vyšším tlaku máme vyšší teplotu varu, a proto můžeme potraviny vařit při vyšší teplotě - rychleji se uvaří. Díky tomu si uchovají potraviny více vitamínů a šťávy.
  • Vysoké teploty při tlakovém vaření zničí nežádoucí bakterie.
  • Tlakové vaření samo o sobě je až o 70% rychlejší.
  • Kratší doba vaření také znamená úsporu energie.
  • Kuchyně zůstává čistá a vzduch se od vaření v tlakovém hrnci tolik neohřívá jako při běžném vaření.

Jak vybrat tlakový hrnec

Tlakové hrnce se obvykle vyrábějí z hliníku ale častěji z ušlechtilé oceli. Pokud si chceme hrnec zakoupit musíme mít jasno v tom, k čemu jej budeme používat a jaké množství potravin v něm budeme připravovat. Existují i tlakové hrnce o objemu více než 10 litrů.

Přednost dáme hrnci s vysokým a vrstveným dnem, které snižuje možnost připálení pokrmu. Vždy je výhodné, pokud má hrnec více než jeden bezpečnostní ventil a samozřejmě tavnou pojistku. U některých modelů můžeme nalézt i teploměr s tlakoměrem, což je výhodou, protože některé potraviny potřebujeme připravit při přesně stanovené teplotě.

V neposlední řadě bychom měli vědět, jakým způsobem lze hrnec provozovat. Zda s ním lze vařit na plynu, elektřině i na sklokeramických a indukčních sporácích.

Ačkoliv jsme si v tomto článku popsali výhody vaření v tlakovém hrnci, existují určité zásady nebo chcete-li rady, jak správně vařit v papinově hrnci, abychom tyto výhody dokázali plně využít. O těchto zásadách si můžete přečíst v některém z dalších článků.

Foto: Profimedia

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz