Lupina je zástupkyní luštěnin. U nás je zatím známá především zemědělcům a chovatelům zvířat, avšak její boby jsou velice chutné a hodnotné i pro člověka.
23.10.2007
ČÍST VÍCEFenykl známe jako koření podobné kmínu a dochucujeme jím zejména zeleninu, perník a jiná nasládlá jídla. Fenykl ale není jen koření, vynikající je také jako zelenina.
14.10.2007
ČÍST VÍCESetkat se s ní můžeme pod názvem vitamín B9. Kyselina listová má vliv na zdraví miminka. Hlídejme si dostatečný příjem, i pokud si chceme užít stáří v co nejlepší tělesné a duševní kondici.
30.09.2007
ČÍST VÍCEUmělecká gastronomie a dekorativní vyřezávání z ovoce a zeleniny není žádnou novinkou. Podívejme se společně na počátek tohoto řemesla a jeho moderní podobu a využití.
03.09.2007
ČÍST VÍCERohatý meloun, africký meloun, africká okurka nebo divoká okurka. Pod těmito názvy se skrývá jediná zelenina - kiwano.
31.08.2007
ČÍST VÍCEJejich původ je zaznamenán v subtropických oblastech Jižní Ameriky. Peruánští indiáni je začali pěstovat zprvu jako okrasné rostliny již v 5. století př.n.l. Plody považovali za jedovaté.
27.08.2007
ČÍST VÍCEVzhled naší kůže je důležitý a ošetřování zázračnými prostředky většinou nestačí. Proti celulitidě se bojovat dá. Pohybem a správně zvolenou stravou.
30.07.2007
ČÍST VÍCEMožná jste už přemýšleli o pročištění vlastního těla bez cizí pomoci. Půst je nejjednoduším způsobem, jak tělo detoxikovat a dát životnímu stylu nový směr.
28.07.2007
ČÍST VÍCEBez masa žít lze, to je jednoznačně dané. Přesto má vegetariánství a složení bezmasé stravy svá úskalí. I těm lze předejít a chybějící látky doplnit. Jak na to?
23.07.2007
ČÍST VÍCEZdravé mořské ryby a zelenina, ale i tučné vepřové speciality a sladké dortíky. V Litvě si zkrátka na své přijde každý.
20.07.2007
ČÍST VÍCEPůst by si měl vyzkoušet každý z nás. Je dobré se někdy přesvědčit, že bez jídla se dá obejít. Pak po postních dnech, které absolvujeme, se můžeme stravovat střídměji než předtím.
27.06.2007
ČÍST VÍCETato plodina je v domácnostech velice používaná, nechybí snad v žádné kuchyni a každý z nás ji zná i v jiných úpravách, než jenom jako přílohu k dobrému masu.
26.06.2007
ČÍST VÍCEVíte, jaký je význam polévek ve výživě? Jaké existují druhy a jak připravit dobrý vývar? Polévka může být jak hlavním chodem, tak předkrmem i svačinkou.
24.06.2007
ČÍST VÍCEKoncem června se z mnoha zahrad začíná linout vůně pečených lahůdek a ozývat se smích lidí. Začala ta dlouho očekávaná grilovací sezóna.
20.06.2007
ČÍST VÍCEZájem o nejrůznější doplňky stravy stále vzrůstá a výzkumy v podpůrných a léčebných účincích rostlin a bylin neberou konce. Vyplývají stále nové poznatky o jejich přínosu pro zdraví.
13.06.2007
ČÍST VÍCEMrkvový salát, rajčatový salát, zelný salát. Víte, na jaký salát se používají které zálivky? Spousta z nás připravuje saláty tradičním způsobem. Je čas vyzkoušet něco nového!
13.06.2007
ČÍST VÍCEKdyž někteří lidé slyší "dušená zelenina", dostanou okamžitě kopřivku nebo se jim zvedne žaludek. Správně dušenou zeleninu však umí udělat málokdo. Chcete se taky pochlubit tímto uměním?
12.06.2007
ČÍST VÍCEAneb proč nás pálí oči? Téměř žádné slané jídlo se bez cibule neobejde, stejně tak nikdo z nás neunikne momentu, kdy bude muset cibuli loupat nebo, nedej bože, nakrájet. Jak se ubránit slzení a pálení očí?
12.06.2007
ČÍST VÍCEVšichni máme své zažité způsoby, jak očistit a připravit zeleninu do salátu nebo do normálního jídla. Správná příprava je důležitá, protože jinak se do pokrmu dostanu nežádoucí příměsi, které zkazí chuť celého jídla. Děláme to ale správně?
11.06.2007
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena