Tato plodina je v domácnostech velice používaná, nechybí snad v žádné kuchyni a každý z nás ji zná i v jiných úpravách, než jenom jako přílohu k dobrému masu.
Brambory jsou po rýži, kukuřici a pšenici další nejdůležitější plodinou na světě. Začaly se pěstovat v 5.tisíciletí před naším letopočtem v Chile a Peru. Od té doby byly vyšlechtěny stovky odrůd. V 16.století je do Evropy přivezli Španělé. Existuje velké množství různých odrůd, barvy, velikostí a textury. Hlízy mohou být na povrchu žluté, červené, fialové nebo bílé, uvnitř žluté nebo krémové, skvrnité nebo modré.
Konzumní brambory pozdní jsou v našich podmínkách pěstovány převážně v oblasti Českomoravské vysočiny. K jejich pěstování se používá speciální technologie, a to především k odstranění kamení v řádku. Brambory tak mají zajištěn kvalitní růst. Po sklizni se důkladně třídí podle velikosti a podle varných typů. Po dobu růstu jsou ošetřovány pouze povolenými chemickými prostředky, kontroluje se důkladně obsah dusičnanů.
Brambory po zakoupení a malé úpravě (mytí, loupání) většinou vaříme a používáme jako přílohu v podobě celých brambor. Mnohdy se však zlobíme na jejich výslednou podobu, kdy se při vaření brambora rozpadne, rozvaří nebo je při povrchu již zcela uvařená a uvnitř tvrdá. Je to proto, že nepoužijeme správný typ brambor pro konkrétní úpravu. Již pěstováním a následným tříděním jsou brambory odlišovány podle jejich dalšího použití.
Tyto brambory jsou menší v příčném průměru a právě takové jsou vhodné jako příloha, ale také pro přípravu hranolek, do polévek nebo do gulášů.
Brambory na saláty je vhodné vařit ve slupce, velikostně jsou mírně větší v příčném průměru než brambory přílohové. Mohou však být celkově menší, kratší a kulatější.
Pro přípravu pyré (kaše), knedlíků nebo bramborového těsta jsou vhodné velké brambory s větším příčným průměrem. Vaří se loupané, ale pro přípravu bramborového těsta je vhodnější brambory vařit ve slupce.
Jde o delikatesní brambory, které jsou ideální pro přípravu salátů, na pečení a grilování se slupkou. Mají výjimečně jemnou chuť a kvalitu. Jsou navíc nízkokalorické.
Tyto brambory mají trvalou kvalitu, pevné a nerozvářivé hlízy, mají specifickou chuť. "Červené" brambory jsou vhodné pro vaření ve slupce, ale i loupané. Používají se na saláty i jako přílohy.
Z Francie se na náš trh dovážejí brambory s fialovou barvou, která se neztrácí ani varem. Chutí se neliší od běžných žlutých brambor. Používají se na kaši, hranolky, saláty, lupínky.
Narůžovělé brambory, dovážené z USA, jsou delikátní přílohou k masitým jídlům. Konzumují se i se slupkou. Pokud se opečou, mírně osolí a potřou máslem nebo zakysanou smetanou, stanou se nasládlé plátky hlíz výtečnou lahůdkou.
Náš trh nabízí kromě brambor v syrovém a neupraveném stavu také bramborové výrobky vařené a různých tvarů - celé, kostky nebo plátky, loupané i neloupané. Podle tvaru a zpracování jsou dále vhodné do polévek, jako klasické přílohy, ale také k zapékání, fritování nebo k přípravě salátů. Stačí jejich obaly pouze otevřít a použít brambory podle výběru a naší chuti.
Foto: Profimedia
autor Stáňa
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena