V létě se potraviny kazí rychleji, zvláště v tropickém a vlhkém počasí. Víte, jak jejich trvanlivost zachovat? Prověřte své znalosti v našem testu.
Je období prázdnin - to je čas, kdy zrají žluté, oranžové nebo načervenalé peckovice, které se řadí k nejzdravějšímu ovoci. Je čas dozrávání meruněk, které jsou známé již 4000 let a někdy se jim také říká "arménská jablka".
Tato kaloricky velmi chudá zelenina je skutečným plodem krásy. Do našich skleníků přicestovaly okurky z Indie. Její blahodárné účinky jsou známé již od středověku.
Při toulkách přírodou už v těchto dnech můžeme narazit na houby a jejich množství bude jen přibývat. Je houba jedlá, nejedlá nebo jedovatá? Připravili jsme pro vás velký houbařský test, díky kterému zjistíte, jak na tom jste. Dokažte, že jsme národ houbařů a prověřte své znalosti.
Prázdniny jsou před námi, stejně jako výlety po Česku a cesty do zahraničí. Obligátních řízků jsou někteří cestovatelé možná již přejedeni. Čím jiným se tedy vybavit na dlouhou jízdu na dovolenou?
Naše jídlo bude dobré nejen díky kvalitě použitých surovin, ale také díky kvalitě nádobí, které použijeme k jeho přípravě. O škodlivosti některých materiálů jste jistě už slyšeli, některé takové zprávy jsou však nepřesné nebo značně protichůdné. Někteří tvrdí, že hliník je přežitek z minulosti a do moderní kuchyně už rozhodně nepatří. Jiní zase, že teflon způsobuje rakovinu. Co z toho je pravda? A co je třeba brát s rezervou?
Recept na poctivou domácí zmrzlinu z těch nejlepších surovin - řeckého jogurtu, medu, vanilkového lusku a čerstvých borůvek. Zmrzlina krémová, nepřeslazená a silně návyková! S kupovanou se nedá srovnat.
Grilování je doslova gastronomické umění a k dokonalému výsledku a pokrmu, který voní až k sousedům, jsou potřeba znalosti, zápal, ale také pořádné nářadí. Chcete se stát profíkem v grilování? Potom vám nesmí chybět grilovací sada, o kterou si dnes zasoutěžíme.
Právě si užíváme sezónu třešní a jahod, tedy i sezónu bublanin. Jde o tradiční a oblíbený moučník, který zvládnou i začátečníci, často je klasická bublanina také volbou pro první pečení s dětmi. Pokud už máme zavařeno, spotřebujeme do ní také ovoce, kterého je zrovna nadbytek. Jak ale upéct tu nejlepší bublaninu na světě?
V červnu se již ve velkém radujeme z plodů na našich zahrádkách. Všechno kvete, zelená se a my nevíme, co s množstvím úrody. Jak právě utržené ovoce a zeleninu využít v kuchyni? Řekneme si pár užitečných rad ke zpracování a v našem KVÍZU se třeba dozvíte nějakou tu perličku, kterou jste o červnových surovinách netušili.
Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.
Nastal čas, kdy je možné posedávat venku dlouho do večera. Proč ho nevyužít k posezení u grilu s možností připravovat grilované pochoutky pro spoustu svých přátel?
Jistě znáte situaci, kdy se vám po celodenním sklízení zeleninové či ovocné úrody chce odpočívat a nikoliv se ihned pustit do nekonečného zavařování či zamrazování. Lehce se ale může stát, že se s láskou opečovávané jahody či třešně do rána zkazí. Jak tedy uchovávat ovoce a zeleninu, aby nám v čerstvém, syrovém stavu vydržely co nejdéle?
Stromy se letos konečně začínají červenat drobným peckovitým ovocem. Je čas dozrávání třešní, pojďme se podívat na pár receptů, ve kterých právě třešně dobře zužitkujeme.
Konečně jsme se dočkali! České jahody jsou již po ruce a byl by doslova hřích toho nevyužít. Vybrali jsme pro vás recepty, které jsou rychlé, jednoduché a chuťově skvělé. A samozřejmě splňují základní podmínku - k jejich přípravě potřebujeme čerstvé jahody.
Důležitá je psychika. Když se po zimě postavíme na váhu, obvykle jsme zděšeni a sebevědomí klesá pod bod mrazu. Málokdo si po zimě udrží svoji váhu. Navíc je květen, léto na krku a my jsme se ještě ani pořádně nedostali z jarní únavy. Jeden by se z toho zbláznil. Jak s nadbytečnými kilogramy dolů?
Jaro nám pomalu přechází v léto a na našich zahrádkách se to začíná červenat krásnými sladkými plody - jahodami. Kdo by odolal? Přinášíme několik tipů, jak si je nejlépe vychutnat nyní, ale také v zimě.
Jméno, které nemusíme snad ani představovat. Roman Vaněk, propagátor vysoké gastronomie, který je zakladatelem Pražského kulinářského institutu, porotcem kuchařských soutěží a autorem veleúspěšných kuchařek. A my si rovnou o 30 kuchařských knih autora tohoto zvučného jména zasoutěžíme!
Dříve než sáhnete po pilulkách zlepšujících erekci nebo afrodiziaku zvyšujícím libido, otevřete ledničku a prozkoumejte její obsah. Možná právě jídlo je tou příčinou, proč se ve vaší ložnici neděje nic zajímavého.
Chcete si udržet chlapa? Navařte mu z kuchařky Sexy moderní česká kuchyně, která obsahuje několik originálních receptů těch nejlepších českých šéfkuchařů. Kniha je plná inspirace na oblíbená česká jídla v moderním pojetí. Dobrou zprávou je, že si o tuto knihu dnes zasoutěžíme. Šťastných výherců bude hned 5! Co udělat pro to, abyste byli jedním z nich?
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena