V červnu se již ve velkém radujeme z plodů na našich zahrádkách. Všechno kvete, zelená se a my nevíme, co s množstvím úrody. Jak právě utržené ovoce a zeleninu využít v kuchyni? Řekneme si pár užitečných rad ke zpracování a v našem KVÍZU se třeba dozvíte nějakou tu perličku, kterou jste o červnových surovinách netušili.
Jahody jsou vhodnou surovinou při vaření, pečení i zavařování. Používají se nejen pro přípravu sladkých dezertů, krémů, zákusků, ale také jako náplň různých variant knedlíků, do sladkých omáček a studených polévek. Oblíbené jsou i nápoje - mléčné koktejly a smoothie. V kombinaci s mlékem se navíc snižuje jejich alergický účinek, a proto se takto doporučují podávat zejména malým dětem. Chutné jsou i jahodové kompoty, marmelády, džemy, mražené dřeně, krémy a zmrzliny.
Třešně jsou nejchutnější čerstvé. Hodí se na přípravu moštů, džemů, kompotů a na likéry i destiláty. Pečeme s nimi bublaniny, ovocné dorty, připravujeme šťávy a sirupy. Velmi oblíbené je rovněž domácí višňové víno. Plody bez stopky mají poloviční trvanlivost. Po přebrání ovoce rychle zpracujeme nebo sníme, jelikož skladovatelnost je velmi omezená. V chladničce je neuchováváme blízko aromatických potravin, protože přebírají cizí pachy.
Višně se užívají zejména k výrobě likérů. Jsou oblíbené i pro výrobu džemů, marmelád nebo kompotů. Kandované višně se hezky vyjímají na dortech a jiných zákuscích.
Ovoce musí být před kandováním pečlivě omyté, nejlepší jsou samozřejmě chemicky neošetřené plody. Třešně a višně nejdříve vypeckujeme. Měkké ovoce jako jsou jahody, třešně a višně - nevaříme, pouze vložíme do cukerného roztoku prošlého varem a 24 hodin necháme proslazovat. Druhý den ovoce vyndáme, sirup znovu povaříme, ovoce do něj zpátky vložíme. Totéž opakujeme po dobu 7 dní. Pak ovoce obalíme v moučkovém cukru a v otevřené troubě dosušíme.
Syrový mladý hrášek je vděčnou zeleninou oblíbenou zejména u dětí, svěží barvou a chutí skvěle doplní saláty nebo zeleninové pomazánky. V teplé kuchyni si z něj připravíme výborné polévky, pyré a jen podušený na másle je chutnou přílohou. Cukrový hrášek je součástí zeleninových směsí zejména v asijské kuchyni. Zralý hrách se suší a používá dále jako luštěnina.
Mladá kapuste může být upravována snad všemi způsoby. Lze ji vařit, dusit, smažit, zapékat, přidávat do salátů. Velké oblibě se těší také v karbanátcích, ať už jako vložka k masu, nebo samostatně. Vždy by ale měla být tepelně upravená, a to kvůli snadnější stravitelnosti, zároveň se tak zbaví své nahořklé chuti.
Mangold se svými majestátními listy pestrých barev funguje hlavně jako příloha, případně jej musíme propašovat do jiného jídla. A do čeho jej použít? Vždy si vzpomeňme na špenát a používejme ho obdobně. Listy můžete jíst i za syrova, lze z nich připravit výborné pesto, přidat jej do polévek, k těstovinám, použít k přípravě závitků. Listo mangoldu chutnají jen tak podušené na másle s trochou česneku.
Foto: Shutterstock.com
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena