Stromy se letos konečně začínají červenat drobným peckovitým ovocem. Je čas dozrávání třešní, pojďme se podívat na pár receptů, ve kterých právě třešně dobře zužitkujeme.
Třešně, stejně jako veškeré dužnaté ovoce, obsahují především vodu, a to až 80 %. Dále obsahují draslík, vitamíny A, B i C (podporující imunitní systém), železo, měď, vápník (důležitý pro stavbu kostí a zdravých zubů), hořčík a fosfor. Třešně jsou také zásobárnou kyseliny listové, která kladně ovlivňuje naši psychiku. Třešně obsahují antokyany, které chrání cévy a srdce před poškozením a rakovinným bujením. Dále mohou pomoci při léčbě cukrovky.
Čas třešní přichází již v květnu, kdy dozrávají srdcovky a poslední třešně (chrupky) sbíráme ještě o prázdninách. Třešně doporučuji sbírat ráno nebo navečer v den, kdy není příliš jasno, třešně jsou proti ostrému slunci špatně vidět. Třešně se snažíme trhat vždy i se stopkou, aby nám "nevytekly". Plody zasažené hnilobou nebo nakousané od červů necháme na stromě špačkům.
Třešně omýváme i se stopkami. Já třešně v kbelíku zaliji vodou a přidím 1 dl octa na vyplavení případných červů. Třešně, kterou vyplavou na povrch, rovnou vyhazujeme, jsou špatné. Jak třešně vytahujeme, zbavujeme je stopek a klademe je na síto okapat.
Třešně nejsou vhodné ovoce k zamražování. Zato jsou z nich výborné kompoty, marmelády i džemy. Třešně také nakládáme do rumu, připravujeme z nich pálenku nebo je kandujeme.
Čerstvé třešně jsou výbornou náplní do moučníků, koláčů, bublaniny, muffinů, závinů i palačinek. Třešně jsou také oku lahodící ozdobou zmrzlinových pohárů, míchaných koktejlů i chlazených limonád v alkoholické i nealko verzi.
Vypeckované třešně také můžeme podusit a vzniklou omáčku podávat k bílému masu. Třešně dušené na červeném víně skvěle doplní vaše grilované krůtí steaky.
800g vypeckovaných očištěných třešní spolu s 200g oloupaných a na špalíčky nakrájených banánů rozmixujeme. Směs nalijeme do většího hrnce, přidáme 2 lžičky kyseliny citronové a želírovací cukr. Vše dobře promícháme a za občasného promíchání uvedeme do varu. Ztlumíme plamen a směs za stálého míchání 5 minut provaříme. Horkou marmeládou plníme nahřáté, dobře omyté sklenice, nejlépe se šroubovacím uzávěrem. Sklenice zabalíme do deky a necháme do druhého dne vychladnout.
100g rozpuštěného másla ušleháme se 150g cukru krupice. Postupně přidáme 3 žloutky a šleháme do zhoustnutí. Pak přidáme postupně 5 lžic mléka a 100g hrubé mouky smíchané s ½ balíčku prášku do pečiva. Jako poslední po částech vmícháme tuhý sníh ze 3 bílků a 50g hrubé mouky.
Těsto rozetřeme na tukem vymazaný a strouhankou vysypaný plech (koláčovou formu) a poklademe vypeckovanými třešněmi. Třešňový koláč pečeme zvolna v mírně předehřáté troubě do zezlátnutí. Vychladlý koláč poprášíme vanilkovým cukrem a jednotlivé dílky ozdobíme kopečkem šlehačky.
Máte i vy své osvědčené recepty s třešněmi, ať čerstvými nebo kompotovanými? Podělte se o ně s námi.
Recept na třešňový koláč dvou barev krok za krokem
Čokoláda třešním sluší. Tentokrát jsme tuto kombinaci ukryli v koláči dvou barev a zjemnili sýrem cottage. Doporučujeme vybrat cottage tužší konzistence a čokoládu s 50 - 60 % kakaové sušiny.
Babiččina třešňová bublanina: Pusťte se do pečení, stačí jen pár surovin
Třešně se na nás usmívají nejen ze stromů, ale i z přepravek ve stáncích s ovocem a zeleninou. Vyzkoušejte názorný recept na skvělou bublaninu z třešní.
Recept na třešňovou zmrzlinu s kousky čokolády krok za krokem
Letošní úroda je na třešně bohatá. Léto přímo vybízí k přípravě třešňové zmrzliny, která nás osvěží. Připravíme si ji krok za krokem.
Spojení chutí, které vás bude bavit: Upečte křehký rebarborový koláč s třešněmi
Recept na křehký koláč se sezónním ovocem, tentokrát třešněmi, které už se krásně červenají i na našich zahrádkách. V receptu užijeme i příjemně kyselkavou rebarboru.
Foto: Shutterstock.com
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena