Dusíme a zapékáme zeleninu

Dusíme a zapékáme zeleninu

Když někteří lidé slyší "dušená zelenina", dostanou okamžitě kopřivku nebo se jim zvedne žaludek. Správně dušenou zeleninu však umí udělat málokdo. Chcete se taky pochlubit tímto uměním?

22598×

Dušená zelenina

Zeleninu dusíme ve vlastní šťávě nebo na tuku v uzavřené nádobě. Tak si zelenina podrží všechny cenné látky, ale dušená zelenina na tuku, popřípadě upravená s jinými potravinami nebo pochutinami, získává vonné i chuťové látky. Při dušení nádobou potřásáme, aby se zelenina nepřichytila u dna nádoby. Mícháme jen velmi málo, abychom do pokrmu zbytečně nevháněli vzduch. Při dušení ji mírně podléváme vařící tekutinou (vodou nebo vývarem). Doba dušení u měkkých zelenin je asi 10 - 25 minut, u tvrdších 25 - 40 minut. Zpočátku dusíme na prudším ohni, dodusíme na mírném ohni.

Praktické rady

Některé druhy zeleniny dusíme v celku (pórek, chřest) nebo je krájíme na kolečka, plátky, nudličky a kostky. Zeleninu kořeníme cibulí, česnekem, petrželkou, špetičkou pepře, kmínem nebo muškátovým oříškem. Chuť a vůně koření by neměla přebít vlastní chuť zeleniny. Pokud kyselíme dušenou zeleninu octem nebo citrónovou šťávou, pak až v době, kdy už je zelenina měkká. Výjimkou je zelenina, které chceme zachovat původní barvu (celer, červené zelí). K zahuštění zeleniny používáme hladkou mouku, kterou rozprášíme po povrchu osmažíme. Pak podlijeme tekutinou. Můžeme také trochu mouky rozmíchat s vlažnou vodou a přidat do zeleniny. Do dušeného celeru je lepší místo tuku přidat rozškvařenou slaninu a okořenit jej petrželkou. Kapustu kořením česnekem a pepřem. Do dušené mrkve je lepší přidat trochu citronové šťávy i kůry. Zvýrazníme tím její chuť. Do dušeného pórku je nejlepší přidat stroužek česneku a na kostky pokrájené brambory, které v pokrmu podusíme doměkka. Ty nám pórek zase zahustí.

Přílohy

K dušené zelenině se dobře hodí jakákoliv "bramborová" příloha - vařené brambory, smažené bramborové placičky, také sýrové krokety, ale i opékané bílé pečivo (toasty).

Příklady dušené zeleniny

Všichni známe dušenou mrkev s vepřovým plátkem a vařenými bramborami, ale co takhle představit si a přímo vyzkoušet dušený celer na slanině a cibuli? Kapustu s vejci, na slanině nebo dušenou s rýží? Kedlubnové zelí také asi zná kde kdo, ale zkoušeli jste podusit kukuřici, salátové okurky, papriky? Navštivte stránku s recepty a vyzkoušejte alespoň ten druh zeleniny, kterou máte rádi a s jejíž přípravou si už lámete hlavu, protože vám došla všechna inspirace.

Zapékaná zelenina

Pro tepelnou úpravu zeleniny využíváme i další způsob, který je velmi oblíbený a používaný. Hlavně při dnešní nabídce velkého množství zapékacích nádob a krásných skleněných či keramických misek. Jde o zapékání zeleniny spolu s dalšími ingrediencemi (masem, sýrem, těstovinami, bramborami, rýží). Očištěnou zeleninu rozdělíme na menší části, aby rychle a rovnoměrně měkla. Některé tvrdší zeleniny, jako je květák, chřest, předem krátce povaříme. Celer nebo mrkev můžeme nastrouhat. Zeleninu pak vkládáme po vrstvách do ohnivzdorného pekáčku nebo misky, které vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Zeleninu můžeme proložit vařeným, pečeným nebo dušeným masem, ale i dušenými houbami, strouhaným sýrem a sekanými vařenými vejci. Povrch pokapeme tukem, posypeme strouhaným sýrem a petrželkou nebo zalijeme mlékem se žloutkem nebo bešamelem a zapékáme v troubě. Doba zapékání se pohybuje okolo 30 minut i méně, záleží na druhu přísad a samotné zelenině, kterou zapékáme.

Příklady zapékaných zelenin

Zapékat můžeme bez starostí a s velkou chutí špenát (čerstvé listy špenátu nejdříve semeleme na masovém strojku nebo jen najemno posekáme), květák předem povařený ve slané vodě, kapustu podušenou na slanině, směs mrkve, celeru, cibule a petrželky. Tyto druhy zeleniny zase zapékáme s palačinkovým těstem, ale také s vejci, s parmezánem, s rýží, těstovinami. Možností je nekonečně mnoho. Podobně můžeme zeleninu také smažit (znáte jistě různé varianty karbanátků, lívanečků, smaženek) nebo plnit různými náplněmi z masa, rýže, luštěnin, vajec, sýrů nebo rybích salátů. Opět stačí trošku fantazie, chuti vařit a zkoušet nové recepty, které jistě brzy najdete nebo získáte od svých známých nebo na našem portále.

Foto: Profimedia.cz

user-icon

autor Stáňa