Mrkvový salát, rajčatový salát, zelný salát. Víte, na jaký salát se používají které zálivky? Spousta z nás připravuje saláty tradičním způsobem. Je čas vyzkoušet něco nového!
Vhodná je na salát například zálivka octová nebo olejová (ocet nahrazujeme více citrónovou šťávou a olej bychom měli používat olivový, protože lépe zvýrazní chuť zeleniny a je pro nás stravitelnější). Příprava zálivek je velmi jednoduchá. V odměřeném množství vody rozpustíme cukr a sůl. Přidáme ocet nebo olej, dochutíme citrónem a dobře protřepeme. Návod na tradiční a nejjednodušší zálivku. Na saláty můžeme také vytvořit zálivky z mléka či smetany. Cukr rozmícháme v mléku (nebo ve smetaně, jogurtu či podmáslí), podle chuti přikyselíme. Kdo si pochutnává na rajčatové šťávě, může si připravit zálivku také z ní - přidá jen trochu cukru, citrónovou šťávu, sůl a lžíci oleje. Dobře promíchá a nalije na salát - například z čekanky, čínského zelí nebo paprik. Zálivky z jogurtu nebo zakysané smetany jsou stále nejzdravější.
Možností je hodně. Zde jich je několik. Vařený celer posypeme nasekanou cibulí a promícháme s jednoduchou majonézou. Syrový celer nastrouháme na hrubém struhadle a promícháme s majonézou. Syrový celer nastrouháme spolu s mrkví, tvrdým sýrem, přidáme pokrájenou cibuli, ochutíme solí, pepřem, cukrem a citrónem a promícháme spolu s majonézou. Celerový salát je vhodné osladit strouhaným nebo jemně pokrájeným jablkem.
Připravíme s jednoduchou olejovou zálivkou. Sypeme jej sekanou petrželkou nebo pažitkou. V létě přidáváme i čerstvou papriku, v zimě červenou řepu.
Dobře omyté listy salátu natrháme a promícháme je s jednoduchou octovou nebo smetanovou zálivkou. Hotový salát můžeme před podáním polít rozškvařenou slaninou. Lze jej podávat také se s majonézou. Hlávkový salát obohatíme nakrájenými vařenými vejci, rajčaty a ochutíme zálivkou. Je vhodný jako lehká večeře.
Syrové kedlubny jemně nastrouháme a promícháme s majonézou. Pokud přidáme strouhaný sýr a kousek salámu, získáme dobrý salát ke zdobení veky či jednohubek.
Podobná příprava jako u kedlubnového salátu. Ředkvičky však neloupeme. Oba saláty ochutíme solí, pepřem podle chuti a podle toho, komu jej připravujeme (děti, dospělí).
Mrkev na salát strouháme syrovou, promícháme ji s jednoduchou citrónovou nebo pomerančovou zálivkou s trochou cukru. Vhodná je i zálivka z kyselého mléka nebo jogurtu.
Tento salát připravujeme s jednoduchou octovou zálivkou nebo se zálivkou z kysané smetany, s podmáslím. Pro chuť přidáváme sekaný čerstvý kopr, špetku pepře nebo tlučeného kmínu.
Pokrájené papriky a rajčata promícháme s jemně sekanou cibulí, ochutíme malým množstvím olejové zálivky.
Připravujeme jej stejně jako paprikový - s cibulí, ale můžeme přidat pokrájený tvrdý sýr, kousek salámu nebo i vařené vajíčko. Sypeme slaným (balkánským nebo plísňovým) sýrem.
Zelí velmi jemně nakrouháme (můžeme i krátce povařit ve slané vodě). Mícháme s cibulkou a jednoduchou majonézovou nebo olejovou zálivkou.
Zelí překrájíme na drobnější kousky, přidáme sekanou cibuli, ochutíme lákem a trochou octové zálivky. Je možné také zamíchat jen s majonézou. Jakýkoliv salát chutná velmi dobře s bílým či tmavým pečivem nebo toasty a přijde velmi vhod v teplých letních dnech, kdy jistě každého nejen nasytí, ale i osvěží.
Foto: Profimedia.cz
Autor:Stáňa
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena