Zdravé mořské ryby a zelenina, ale i tučné vepřové speciality a sladké dortíky. V Litvě si zkrátka na své přijde každý.
Litevská kuchyně se hodně inspirovala kuchyní německou, polskou, židovskou a ruskou. Z Německa pochází nejrůznější bramborová a vepřová jídla. Rusko ovlivnilo litevskou kuchyni spíše negativně. Rolníkům byla zabrána půda, a tak se mnohé suroviny přestaly pěstovat, tím pádem se i některá tradiční jídla přestala vařit. Nejpoužívanějšími tradičními surovinami jsou brambory, obilniny, houby a místní kořenová zelenina. Nejčastějším ovocem jsou jablka, hrušky a švestky.
Tak jako v Estonsku a Lotyšsku, je i v Litvě oblíbený tmavý žitný chléb nebo chléb z míchané pšeničné a žitné mouky. Na něj si Litvané s oblibou mažou vynikající domácí máslo nebo cottage sýr. Brambory na všechny způsoby jsou nejčastější přílohou. Zelí a kapustu bychom taktéž našli v každém druhém litevském jídle. To bude nejspíše kořeněno koprem, kmínem, česnekem nebo bobkovým listem. Vepřové maso se griluje nebo obaluje ve strouhance a smaží. Z časů sovětské okupace přežily mnohé receptury na konzervaci masa, ať už sušení nebo uzení, i když je čerstvého masa dostatek po celý rok. Kromě mořských sleďů či úhořů se loví i sladkovodní štiky a okouni.
Čeští houbaři by si s těmi litevskými jistě měli o čem povídat, vždyť koncem léta jsou houbová jídla konzumována téměř každý den. Podzimní sklizeň ovoce ve většině domácností odstartuje proces zavařování a kompotování.
Na Velikonoce se v Litvě barví vajíčka, tak jako u nás. Svátečním jídlem jarních svátků je pečená husa nebo kýta. Když se v Litvě slaví Kelados, neboli Vánoce, nikde nesmí na stole chybět vánoční chléb, hostie a kucia, což je obilná kaše s luštěninami. Na stůl se dává sláma, což symbolizuje Ježíše. Na Štědrý den bývá v menu 12 bezmasých pokrmů, jako symbol měsíců v roce a také všech apoštolů. Na Boží hod se již konzumuje maso, oblíbené je například pečené sele.
Pokud byste měli možnost, dostat se na litevskou svatbu, vězte, že strávíte minimálně dva dny pojídáním vybraných lahůdek a popíjením opojných moků
Nejdůležitější tekutina v nápojovém lístku pro všechny pivaře. Pivo však v Litvě není tolik oblíbené jako v ostatních pobaltských státech.
Pravé hřiby, nejčastěji se marinují nebo suší.
Boršč můžeme ochutnat i v Litvě. Tradiční receptura z kořenové zeleniny a řepy je někdy ozvláštněna sušenými hříbky. Letní studenou variantou je Šaltibaraščiai.
Tradiční jídlo z kysaného zelí, masa a hub.
Jedná se o jakési noky. Těsto ze šťouchaných brambor je zformováno do kuliček a uvařeno v mléce.
"Knedlíky" z bramborového těsta plněné různými náplněmi. Mají tvar vzducholodě, odtud pochází název.
Pálenka typu vodky ze žita, pšenice nebo brambor.
Jde o klobásy. Mohou být plněné vepřovým nebo hovězím masem, dále se přidává pojivo v podobě brambor nebo ječmene.
Žitný chléb.
Nealkoholický nápoj vzniklý kvašením obilnin. Často se dochucuje ovocem.
Zabijačková polévka, prostě česká prdelačka.
Jde pochopitelně o kávu, kterou si Litvané dopřávají velmi silnou a velmi sladkou.
Další druhy knedlíků nejčastěji plněných masem.
Uzený vepřový žaludek plněný masem a česnekem.
Krémová polévka se špenátem nebo šťovíkem.
Toto slůvko by si měli zapamatovat všichni, co by v Litvě chtěli požádat o zmrzlinu.
Všeobecně maso.
Medovina.
Koláče se sladkými náplněmi.
Kuřecí vývar.
Mnohapatrový dort s nepravidelným tvarem vrstev. Možná znáte německý "stromový dort", litevský šakotis vypadá jako smrk.
Špízy z vepřového masa.
Sladké rohlíčky jsou tradičním vánočním pečivem.
Ryba.
Podle hesla, "Kolik kuchyní znáš, tolikrát jsi jedlíkem", se příště podíváme na to, jak se tradičně vaří ve Vietnamu.
Foto: Profimedia
Autor:Sarkak