Jemné a nadýchané vánoční pečivo po vzoru tradiční portugalské kuchyně.
těsto | |
---|---|
300-350 g | dýně Hokaido |
500 g | hladká mouka |
150 ml | mléko |
100 g | cukr |
100 g | máslo |
1 balíček | sušené droždí |
1 ks | vejce |
1 špetka | sůl |
1 špetka | muškátový oříšek |
na obalení | |
200 g | cukr krystal |
3 lžíce | skořice |
podle potřeby | |
200 ml | olej |
Dýni nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce s vodou a vaříme do změknutí. Poté slijeme vodu a dýni rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou kaši. Z mléka, mouky, cukru a sušeného droždí necháme vzejít kvásek. Do větší mísy dáme rozehřáté máslo, mléko, cukr, vejce a kvásek, přidáme dýňové pyré a vše dobře promícháme. Postupně přidáme mouku, špetku soli, muškátový oříšek a pečlivě vypracujeme hladké těsto, které necháme na hladkém místě pod utěrkou vykynout. Z těsta odebíráme po lžících a opatrně vkládáme do větší vrstvy rozpáleného oleje. Opékáme z obou stran a poté vyndaváme na ubrousek. Bochánky za tepla obalujeme ve směsi krystalového cukru smíchaného se skořicí. Vánoční dýňové bochánky se skořicí můžeme podávat za tepla i za studena, nejlépe se sklenkou portského vína.
Nejtradičnější druhy vánočního cukroví: Jaký je jejich původ?
A máme tu znovu tu kouzelnou dobu pečení vánočního cukroví, které je v některých českých domácnostech doslova sportovní disciplínou. Pečeme až neuvěřitelné množství druhů a hospodyňky v těchto dnech zahajují vášnivé debaty na téma, kdy vlastně začít péct a také z čeho. Výběr starých i nových receptur je přebohatý, na ty nejtradičnější a nejoblíbenější druhy však má obvykle každý svůj malý zlepšovák.
Vánoční přípravy krok za krokem
Nastává nádherný čas Vánoc a tradičních pochutin. Vánoce ale nejsou jen o štědrovečerní večeři. Co všechno můžete nachystat pro rodinu a hosty na slavnostně prostřený stůl?
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena