Koncem června se z mnoha zahrad začíná linout vůně pečených lahůdek a ozývat se smích lidí. Začala ta dlouho očekávaná grilovací sezóna.
Jako palivo používáme dřevěné uhlí nebo brikety, které necháme odhořet tak, aby se pokrylo vrstvičkou popela a jen sálalo žárem. Tento proces trvá asi půl hodiny. Během grilování popel rozhrnujte. Pozor, uhlí nebo brikety nezapalujeme lihem nebo benzinem, hrozí tak veliké nebezpečí výbuchu. Navíc benzín nebo alkohol dodají masu odpornou vůni a chuť.
Grilovat se dá snad skoro všechno. Všechny možné druhy masa, špízy, tousty, pečivo, ale také zelenina a ovoce. Ovoce je dobré péct a dusit v alobalu při nižších teplotách. Nejoblíbenější ovšem pořád zůstává maso, které dovedeme k dokonalosti tím, že ho naložíme do marinády, nejlépe přes noc, ale stačí tak dvě hodinky. Před grilováním maso vždy osušíme, aby marináda nekapala do uhlí. Kapající tuk nebo šťávy vyvolávají kouření a zápach, proto do masa zbytečně nepícháme. Tím, že z masa šťávy vytékají, je grilované maso suché.
Pokud grilovat teprve začínáme, je lepší si kupit si některou z grilovacích směsí a nebo vám teď dám několik kořenících tipů.
Například kuře v celku potřeme zvenku pepřem, mletou paprikou a máslem. Zevnitř kuře potřeme směsí citronu, oleje, estragonu, majoránky a koriandru nebo rozmarýny. Rybu marinovanou v bylinkovém oleji dochutíme tak, že ji zevnitř potřeme citronem, posypeme pepřem a petrželkou. Do minutkového masa můžeme vetřít směs pažitky, meduňky, oregana a worcesterské omáčky.
Zelenina se dá také naložit. Papriky třeba do oleje s bylinkami, zázvorem a česnekem, rajčata osolíme, opepříme a ochutíme bazalkou nebo tymiánem. Brambory bohatě potřeme bylinkovým máslem a posypeme kmínem. Kloboučky hub potíráme směsí nasekané šalotky, česneku a petrželky s máslem ochuceným citronem a muškátem. Ovoce se při grilování doporučuje hodně máčet nebo potírat alkoholem.
Snad na každé grilovací party by neměl chybět malý soudek piva, nebo alespoň dostatek lahví. Je to nejoblíbenější doplněk ke grilovanému masu. Pivo si dají většinou páni, ale i dámy tímto zlatavým mokem nepohrdnou, po jídle všem hezky slehne. Pokud chceme při grilování podávat i víno, bude to těžší rozhodnutí. Poradím vám pár zásad, kterými byste se měli řídit při nákupu vín. Barvě masa by většinou měla odpovídat i barva vína, to tedy znamená, že k rybímu, kuřecímu, telecímu patří vína bílá. Ke grilovanému hovězímu, huse, kachně nebo zvěřině vína červená.
Máte nějaké vlastní vychytávky? Napište nám je do diskuze pod článkem.
Foto: Profimedia.cz
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena