Tepelně neupravená, čili syrová strava, tvoří nejdůležitější část zdravého stravování. Ovoce a zelenina v syrovém stavu obsahují nejen bílkoviny, tuky a sacharidy, ale i mnoho vitamínů, minerálních látek, stopových prvků, enzymů, aromatických látek a nenasycených mastných kyselin. Vše nezbytné pro náš organismus
09.05.2007
ČÍST VÍCEJe to dnes již mezinárodní jídlo, které je možné dostat v celé střední Evropě i mimo ni, například v Asii. Zdá se, že se v posledních letech podávají téměř všude. Je to rychlé, chutné a poměrně levné občerstvení.
20.03.2007
ČÍST VÍCEDny jsou delší, plné sluníčka, což znamená, že pomalu odkládáme teplé zimní oblečení a měníme svůj šatník. Změna ročního období není pouze signál pro výměnu svršků, ale také pro zpestření a obohacení našeho jídelníčku. Dnes si představíme několik ingrediencí, které bychom měli zařadit do našeho jarního jídelníčku.
06.03.2007
ČÍST VÍCEKdyž jsem nedávno listovala recepty na našem serveru, zjistila jsem, že ve velkém množství polévek, omáček i hlavních pokrmů se vyskytuje petržel, petrželka nebo petrželová nať. Začala jsem tedy pátrat po tom, kde se petržel vzala, jaký je její vliv v potravinářském průmyslu a jak široké je její použití.
21.02.2007
ČÍST VÍCEZima se blíží ke konci a za chvíli tu budeme mít jaro. Zemědělci a naše těla konečně dostanou zelenou. V tomto období můžeme tělu dopřát skvělou delikatesu. A pokud stále ještě toužíte něco málo shodit do plavek, jsou nové brambory tím pravým pomocníkem
06.02.2007
ČÍST VÍCEZelenina, kterou lidé znali a využívali již odpradávna. S oblibou je konzumovali Židé, proto se někdy prodávají i pod názvem "židovské" nebo "sladké" brambory.
22.01.2007
ČÍST VÍCEVelmi charakteristicky aromatická kořenová zelenina, která se používá v našich kuchyních již po staletí. Někteří ji milují, jiní nenávidí, ale poctivou svíčkovou bez celeru nepřipravíte.
21.01.2007
ČÍST VÍCENejen hlávkový salát a čínské zelí patří do zeleninových salátů. Vyzkoušejte například zdravou a ve Francii nadmíru oblíbenou čekanku.
09.01.2007
ČÍST VÍCEDomovem olivovníku je oblast Středozemí, kde tyto velice známé plody dává od dávných časů. Již v bibli se můžeme dočíst o olivách, jejích listech a oleji. Olivovníky nepotřebují nijak zvlášť úrodnou půdu, stačí jim kamenitý terén. Stromy jsou stále zelené a plody se sklízejí od října po celou zimu.
20.12.2006
ČÍST VÍCERajčata jako zelenina patří k surovinám, které jsou v kuchyni zcela nepostradatelná. Pochází z Jižní Ameriky a v Evropě se objevila v 16. století, kdy si ještě lidé mysleli, že jsou rajčata jedovatá.
04.12.2006
ČÍST VÍCENebaví vás denně jíst stejné ovoce a zeleninu? Připadá vám váš jídelníček jednotvárný? Chcete změnu? Tak si připravte ovocný nebo zeleninový koktejl. Pokud nevíte, jak na to, přečtěte si náš článek.
01.12.2006
ČÍST VÍCEVšichni ji známe jako nakládanou přílohu. Pojďme se na řepu podívat trochu více zblízka a připravit z ní některý z chutných pokrmů.
22.11.2006
ČÍST VÍCEV prvním díle jsem vám psala, jak chřest vypadá, kde se pěstuje, jaké jsou druhy a jaké má účinky. Dnes bych ráda přidala něco o tom, jak správně jej vybrat, připravovat, k čemu jej lze použít a i nějaký chutný recept závěrem. Jelikož je chřest hodně křehká zelenina, vyžaduje zvláštní zacházení.
21.11.2006
ČÍST VÍCEStejně jako k létu neodmyslitelně patří grilování, nesmíme zapomenout na letní saláty. Všude je nepřeberné množství ovoce, zeleniny a hlavně čerstvých bylinek. Stačí jen si vybrat a začít kombinovat. Co byste měli vědět o zeleninových salátech?
15.11.2006
ČÍST VÍCEK létu i horkým dnům patří letní osvěžující jídla z ovoce a zeleniny. Hlavně zeleninové saláty jsou nedílnou součástí našeho stolu. Jsou zdravé osvěžující a lehce stravitelné. Ale teprve lahodná zálivka udělá ze salátu tu správnou dobrotu!
12.11.2006
ČÍST VÍCEZ hodin zeměpisu si možná mnozí matně pamatujete na plodinu zvanou maniok. Pěstuje se v tropických oblastech světa a po bramborách je to druhá nejvýznamnější plodina bohatá na škrob. Ročně nasytí půl miliardy lidí.
05.11.2006
ČÍST VÍCELéčivé účinky česneku byly vědecky prokázané. Jsou to hlavně protivirové a antibakteriální účinky. Syrový česnek zmírňuje nachlazení a uvolňuje ucpaný nos. Ale dodnes není jasné, zda má tepelně upravený česnek stejné účinky jako syrový.
04.11.2006
ČÍST VÍCERýže doprovází lidstvo již tisíce let a patří mezi základní potraviny. Tato dobře dostupná, levná a na energii bohatá potravina však stále zůstává ve stínu jiných potravin a své skalní příznivce má především v Asijských zemích, odkud pochází.
27.10.2006
ČÍST VÍCEPod pojmem luštěniny si každý z nás určitě představí v dětství nenáviděnou hrachovou kaši ze školních jídelen. Do luštěnin však zahrnujeme všechna suchá jedlá semena. Nejznámějšími luštěninami jsou fazole, čočka, hrách, sója a boby.
07.10.2006
ČÍST VÍCEKysané zelí se získává mléčným kvašením jemně nakrouhaných středně velkých hlávek bílého zelí. Nakrouhané zelí se osolí a okoření kmínem, podle chuti se mohou přidat i jalovcové bobule, cibule, jablka, mrkev nebo jiné přísady.
01.10.2006
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena