Zákeřná cibule

Zákeřná cibule

Aneb proč nás pálí oči? Téměř žádné slané jídlo se bez cibule neobejde, stejně tak nikdo z nás neunikne momentu, kdy bude muset cibuli loupat nebo, nedej bože, nakrájet. Jak se ubránit slzení a pálení očí?

18482×

Za vše může síra

Sirné plynné složky v cibuli jsou velice těkavé a snadno se šíří v prostoru. Cibulové buňky jsou těchto látek plné, a tak když cibuli rozřízneme, rázem tyto látky dorazí až k našim očím. Naše zrakové ústrojí a nos dokážou pěkně potrápit. Oči začnou produkovat velké množství slz, aby cizorodou látku z oka vymyly.

Jak vyzrát na štiplavost

Existuje několik "zaručených" babských rad, jak se u krájení tvářit co nejvíce vesele. Zde jsou některé z nich:

Žvýkat kousek chleba

Tuto radu jsem slyšela již mnohokrát. Nedovedu si ale představit, jak by to fungovalo po chemické stránce. Možná to ale funguje psychicky. Člověk se věnuje usilovnému žvýkání a nepřipouští si, že by ho měly pálit oči. To by mohlo fungovat.

Zavřít během krájení oči

Určitě nejspolehlivější způsob, jak zabránit nepříjemnému pálení očí, protože do nich nepronikne ani troška těkavých silic. Bohužel také velmi spolehlivý způsob, jak skončit na chirurgii.

Nasadit si brýle

Jakékoli brýle alespoň zbrzdí a zmírní působení cibulových výparů na naše oči. Neprodyšné potápěčské brýle nám dokonce dopřejí prožít přípravu svátečního oběda úplně bez slz. Navíc jistě pobavíme celou rodinu, zvlášť když si brýle zapomeneme sejmout.

Další rady

Určitě nejromantičtější variantou je, zapálit při krájení cibule svíčku, což je prý založeno na sníženém proudění vzduchu a opravdu to funguje. Dále si můžeme vyrobit jakousi ochrannou deku z igelitu, pod kterou budeme cibuli krájet. Většinou je však příprava na krájení delší, než akt samotný. Další radou je, cibuli před krájením krátce spařit. Jinou radou je naopak cibuli zchladit a krájet ji studeným nožem

Co opravdu funguje?

Z vědeckého hlediska je prý nejúčinnější používat co nejostřejší a největší nůž. Rozhodně ne malý a navíc tupý nožík, který nám sice dobře pasuje do ruky, ale při krájení cibule dobrou službu neudělá. Cílem totiž je, poškodit při krájení co nejméně cibulových buněk, ze kterých tím pádem uniká méně nepříjemných silic.

Měli bychom se naučit krájet tak, aby nám cibule držela co nejdéle vcelku, a my zabránili šíření aromatických látek vzduchem. Cibuli po oloupání rozpůlíme, půlku obrátíme rovnou plochou dolů, nakrojíme na několika místech po směru růstu tak, aby nám stále držela pohromadě. Poté plátky překrojíme podle toho, jak velké kousky potřebujeme. Takto krájí profesionální kuchaři. Výsledkem je minimum slz a stejnoměrné kostičky.

Určitě i vy máte svou osvědčenou fintu, jak se bránit "cibulovým slzám". Pokud jsme ji tu nezmínili, určitě ji přidejte v diskusi.

Foto: Profimedia.cz

user-icon

autor Sarkak