450 g | červená cibule | |
40 ml | olivový olej | |
60 g | třtinový cukr | |
60 ml | ocet vinný | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl |
Oloupanou cibuli nakrájíme na stejnoměrné nudličky. Na velké pánvi zahřejeme olej, přidáme cibuli a sůl a na mírném až středním plameni zvolna restujeme do zlatohněda. To trvá asi 40 minut. Během opékání cibuli občas promícháme.
Až bude cibule dostatečně zlatavá a měkká přisypeme cukr, který za stálého míchání necháme rozpustit a zkaramelizovat. Poté vše zalijme vinným octem a stále mícháme, dokud se tekutina neodpaří. Zchladlou karamelizovanou cibuli vložíme do slenice a uchováme v lednici.
Zkaramelizovanou červenou cibuli podáváme jako chuťovku či přílohu ke grilovaným masům, nebo do hamburgerů, ale hodí se i k tvarohovým pomazánkám.
Výborná příloha k sýrům a masu: Domácí cibulové čatní krok za krokem
Recept na vynikající cibulové čatní, které se skvěle hodí například k sýrům, paštice či masu.
Grilovací sezóna začíná! Stáhněte si e-book zdarma a buďte mistrem grilu
Grilování a opékání špekáčků na ohni k jaru a létu nepochybně patří. Opravdu pravidelně griluje až 90 % Čechů a lidé si jídlo na grilu připraví jednou za čtrnáct dní, Češi tak patří ke světové špičce v grilování. Gril zkrátka patří téměř k povinné výbavě každé domácnosti a Češi se hojně účastní i grilovacích kurzů.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena