Recept na čatní (chutney), což je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření.
1-2 ks | jablko |
2 snítky | tymián |
100 g | rozinky |
1 kg | švestky |
2 lžíce | med |
2-3 ks | šalotka |
200 ml | červené víno suché |
2 ks | skořice celá |
200 ml | pomerančová šťáva |
1 lžička | mleté chilli |
2-3 lžíce | třtinový cukr |
1 ks | zázvor (5 cm) |
Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Jablka oloupeme, vykrojíme jadřinec a nakrájíme na menší kousky. Z pomeranče vymačkáme šťávu. Šalotky oloupeme a nahrubo nakrájíme. Švestky a jablka vsypeme do hrnce. Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. K ovoci přidáme šalotku a rozinky. Přidáme skořici a tymián, přilijeme červené víno. Celou směs na čatní osladíme cukrem a medem. Množství sladidel přidáváme podle toho, jak máme zralé a sladké švestky. Nakonec hrnec s veškerými surovinami zasypeme mletým chilli a dáme vařit. Čatní vaříme od doby varu na mírném plameni 45 - 60 minut, ke konci musíme častěji míchat, aby se nám čatní nepřipalovalo. Švestkové čatní je hotové ve chvíli, kdy se ovoce rozvaří a omáčka je dostatečně hustá. V tuto chvíli čatní ochutnáme a podle potřeby ještě dosladíme. Švestkové čatní podáváme jako pikantní a velmi výraznou omáčku k masu i zelenině. Stačí 1 - 2 lžičky a z obyčejného pokrmu se rázem stane pokrm nevšední. Čatní lze uchovat v lednici zhruba 2 měsíce. Stačí ještě horké čatní přelít do sterilizovaných sklenic, uzavřít víčkem, obrátit dnem vzhůru a nechat vychladnout.
Švestky v hlavní roli - vyzkoušejte ty nejlepší recepty!
Sezóna švestek je v plném proudu a možná už nevíte, co s nimi. Přitom existuje tolik známých i méně známých variant, jak je zpracovat a pochutnat si na nich. Vytvořili jsme pro vás výběr skvělých receptů ze švestek, které stojí za to vyzkoušet.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena