Rohatý meloun, africký meloun, africká okurka nebo divoká okurka. Pod těmito názvy se skrývá jediná zelenina - kiwano.
Název kiwano se všeobecně používá, není ovšem úplně přesný. Jedná se totiž o obchodní značku jednoho novozélandského producenta této zeleniny, který si však na všeobecné používání tohoto názvu a s tím spojenou reklamu jistě nestěžuje.
Kiwano je původní africká rostlina Cucumis metuliferus, jejíž kolébkou je již přes 3 tisíce let Kalaharská poušť. Ale již přes sto let se pěstuje i na Novém Zélandu, v Izraeli, Austrálii a americké Kalifornii. Pěstovat se dá v našich podmínkách ve skleníku nebo na slunném, ale ne příliš větrném místě, nejlépe s podporou tyčí, kolem kterých se bude pnout. Semínka kiwana si můžeme brzy zjara předpěstovat a později, kdy je teplota konstantně alespoň 15 stupňů, je přesadit ven. Rostlina rostě velice bujně, doporučuje se ji proto zaštipovat zhruba ve velikosti 1,5 metrů. Z plodů se můžeme radovat koncem srpna, na jedné rostlině jich může vyrůst až sto.
Jinde ve světě se dá kiwano sklízet průběžně během roku. Čerstvě sklizené plody se silnou, neporušenou slupkou vydrží při pokojové teplotě několik týdnů. U těch kupovaných je tato doba řádově ve dnech.
Kiwano je podobné žlutému cukrovému melounu, též má podlouhlý tvar, ale více oranžovou barvu a hrbatou slupku. Zelená dužnina je mazlavá, má konzistenci jako želé. Obsahuje spoustu malých, ale pevných semínek podobných těm okurkovým.
Slupka by měla být světle oranžová. Musí být pevná a nesmí na ní být patrné otlačeniny ani skvrny. Také rohaté výstupky musí mít zdravý vzhled.
Mnozí se přou, zda jde o zeleninu nebo o ovoce. Vzhledem k příbuznosti s okurkou se nakonec lidé přiklonili k zelenině. Chuťově se hodí k použití jak do slané, tak i sladké kuchyně. Klasické odrůdy ovšem jsou poměrně mdlé, pracuje se na vyšlechtění sladších a aromatičtějších druhů. Plně zralá zelenina se prý chutí podobá okurce, kiwi nebo banánu, jinde ji popisují jako nasládlou okurku s citronovou šťávou. Dokud kiwano neochutnáme sami, asi nebudeme mít o chuti jasnou představu. Kiwano se hodí do všech druhů salátů, ale i do marmelád. Neoddiskutovatelný je i jeho dekorativní efekt, prázdné skořápky se dají používat k netradičnímu servírování zmrzliny.
Kiwano obsahuje významné množství draslíku a hořčíku. Stogramový plod pokryje 40% denní dávky vitamínu C. Kiwano by mělo být nejlepším přítelem též pro všechny dietáře, v deseti dekagramech se nachází jen lehce přes 100 kJ, tedy například 4krát méně než v banánu a dokonce 9krát méně než v avokádu.
Již jste měli tu čest s rohatým melounem? Jak byste popsali jeho chuť?
Foto: Profimedia
autor Sarkak
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena