Minestrone je vynikající italská polévka, které se vaří na nespočet způsobů. V každé oblasti Itálie je tato vydatná polévka připravována s různými obměnami a v podstatě se v ní zužitkuje téměř jakákoliv sezónní zelenina.
150 g | slanina | |
1 stroužek | česnek | |
2 lžíce | máslo | |
1 ks | cibule | |
0.3 ks | celer | |
1 ks | cuketa | |
1 ks | mrkev | |
100 g | těstoviny | |
1 lžička | oregano | |
0.5 ks | červené zelí | |
1 plechovka | bílé fazole | |
10 ks | cherry rajče | |
120 g | protlak | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
pepř | ||
na ozdobu | ||
jarní cibulka | ||
zelená bylinka |
1. Nejprve si nakrájíme na malé kostky slaninu, vložíme do hrnce a za občasného promíchání na středním plameni restujeme. Nakrájíme cibuli najemno, přidáme do hrnce ke slanině a necháme zesklovatět. Mezitím si omyjeme a očistíme velkou mrkev, celer a malé zelí. Mrkev nakrájíme na tenká kolečka, celer a zelí na nudličky. K lehce orestované slanině a cibuli přidáme máslo, nakrájenou mrkev, zelí a celer. Promícháme a opékáme na středním plameni cca 7 minut, aby zelenina lehce změkla.
2. Mezitím si připravíme rajčatový protlak, nakrájíme malou cuketu na kostky a cherry rajčata na čtvrtky a stroužek česneku nadrobno. Do hrnce přidáme připravený protlak, cuketu, česnek a opět zarestujeme. Velmi lehce osolíme, opepříme a také okořeníme oreganem. Obsah hrnce zalijeme vývarem, promícháme a přivedeme k varu. Přiklopíme, stáhneme plamen na minimum a necháme probublávat cca 7 minut. Cca 2 minuty před koncem vaření přidáme propláchnuté bílé fazole, nakrájená rajčata a nasekanou zelenou bylinku. Promícháme, přiklopíme a necháme ještě cca 2 minuty probublávat.
3. Hotovou polévku Minestrone ochutnáme a případně dochutíme, zelenina by měla být na skus, tedy ne tvrdá, ale ani rozvařená. Hotovou polévku Minestrone servírujeme se zvlášť uvařenými těstovinami a ozdobíme nakrájenou jarní cibulkou a zelenou bylinkou.
Neodolatelné recepty na rizoto: S kuřecím, zeleninou a pravé italské v krémové podobě
Rizoto je původně pravým italským pokrmem, který si žádá pečlivou přípravu a stanovený postup. Ovšem po Česku si jej připravujeme po svém - většinou v nekrémové variantě. Dnes se podíváme na ty nejlepší recepty, které u našich čtenářů bodují.
6 báječných receptů na slané koláče
Slané koláče neboli quiche jsou typickým francouzským pečivem, které podáváme nejen jako chuťovku, ale také skvěle nahradí teplou večeři. Dají se připravit na sto způsobů, ale vsaďte s námi na jistotu, vybrali jsme pro vás 6 opravdu vydařených receptů.
Život bez masa: Staňte se na pár dní vegetariánem
Vegetariáni se často potýkají s nepochopením a jednou z obvyklých otázek, která směrem k nim vychází z úst masožravců, je "A co jako jíš?" Pokrmy bez masa, to nejsou jen nudné saláty a zelenina bez chuti, ale i nápadité a do detailu propracované recepty ze zdravých a plnohodnotných surovin. Máme pro vás 12 tipů na hlavní jídlo ve vegetariánské verzi.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena