Sklízíte bohatou úrodu bazalky z truhlíků a záhonků? Udělejte si z této blahodárné bylinky voňavou pastu na těstoviny.
1 lžička | sůl |
100 g | piniové ořechy |
100 ml | panenský olivový olej |
6 hrstí | bazalka |
5 lžic | strouhaný parmazán |
Čisté lístky bazalky jemně nasekáme nebo natrháme nadrobno, dáme do třecí misky nebo keramického hmoždíře. Přidáme sůl a utřeme na hladkou pastu. Snažíme se vyhnout styku bylinky s kovovými nástroji. Postupně přikapáváme olej a mícháme na kašičku, která by měla být hladká. Přidáme česnek a dále třeme. Přisypeme piniové oříšky a nastrouhaný parmazán a vše dotřeme do hladké hmoty. Můžeme podle chuti přisolit. Italské bazalkové pesto použijeme na uvařené těstoviny, zbytek uložíme do lednice, kde nám vydrží i 14 dní. Pozn.: Rychlejší by bylo umixovat pesto elektrickým tyčovým mixerem, ale nevyhnuli bychom se kontaktu s kovem, při kterém bylinka ztrácí na své síle. A hlavně bychom přišli o voňavý požitek při ruční výrobě.
Sezóna medvědího česneku odstartovala - naučte se z něj připravit skvělé pesto, polévku i přílohu
Nezaměnitelná vůně medvědího česneku je skutečným znamením, že jaro je tu v plné síle. Medvědí česnek je doslova zelený poklad a vyplatí se ho zařadit do řady pokrmů. Jak na to?
Pesto na víc způsobů: Jak ho použít při vaření?
Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Kromě pesta bazalkového se můžeme setkat s omáčkou připravenou také ze špenátu, medvědího česneku či rukoly. Pojďme se podívat na samotnou přípravu, ale také chuťově vynikající recepty, kde pesto hraje významnou roli.
autor Dana
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena