Listy medvědího česneku pečlivě omyjeme a usušíme, poté nasekáme na menší kousky a vložíme do mixéru. Přilijeme olej, přidáme sůl a česnek, mixujeme, až vznikne konzistence pyré. Hotovým pyré plníme připravené sklenice, dobře uzavřeme a uchováváme v lednici, kde vydrží opravdu dlouho. Používáme do těstovin, ale například také k masu a do různých marinád. Stejně jako u bazalkového pesta můžeme nakonec přidat i sýr, ten nám však zkracuje trvanlivost domácího pesta.
Pesto na víc způsobů: Jak ho použít při vaření?
Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Kromě pesta bazalkového se můžeme setkat s omáčkou připravenou také ze špenátu, medvědího česneku či rukoly. Pojďme se podívat na samotnou přípravu, ale také chuťově vynikající recepty, kde pesto hraje významnou roli.
Jarní pokušení v podobě pampelišek: Uvařte z nich výborný med i polévku
Vařit a připravovat nejrůznější pochoutky nemusíme jen z drahých surovin. Už brzy na jaře probouzející se příroda nabízí spoustu možností - medvědí česnek, mladé kopřivy, pažitku, ale třeba i smetanku lékařskou, které lidově říkáme pampeliška. Obsahuje vitamíny A, B i C, ale také betakaroten, křemík, sodík nebo draslík. Navíc v ní najdete inulin – látku vhodnou pro cukrovkáře. Pojďme se podívat na pár receptů, díky kterým můžeme zařadit právě pampelišky do našeho jarního jídelníčku.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena