Recept na oblíbené pesto z medvědího česneku pro všestranné využití.
1 svazek | medvědí česnek |
1 hrnek | olivový olej |
2 lžičky | sůl |
5 stroužků | česnek prolisovaný |
Listy medvědího česneku pečlivě omyjeme a usušíme, poté nasekáme na menší kousky a vložíme do mixéru. Přilijeme olej, přidáme sůl a česnek, mixujeme, až vznikne konzistence pyré. Hotovým pyré plníme připravené sklenice, dobře uzavřeme a uchováváme v lednici, kde vydrží opravdu dlouho. Používáme do těstovin, ale například také k masu a do různých marinád. Stejně jako u bazalkového pesta můžeme nakonec přidat i sýr, ten nám však zkracuje trvanlivost domácího pesta.
Pesto na víc způsobů: Jak ho použít při vaření?
Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Kromě pesta bazalkového se můžeme setkat s omáčkou připravenou také ze špenátu, medvědího česneku či rukoly. Pojďme se podívat na samotnou přípravu, ale také chuťově vynikající recepty, kde pesto hraje významnou roli.
Jarní pokušení v podobě pampelišek: Uvařte z nich výborný med i polévku
Vařit a připravovat nejrůznější pochoutky nemusíme jen z drahých surovin. Už brzy na jaře probouzející se příroda nabízí spoustu možností - medvědí česnek, mladé kopřivy, pažitku, ale třeba i smetanku lékařskou, které lidově říkáme pampeliška. Obsahuje vitamíny A, B i C, ale také betakaroten, křemík, sodík nebo draslík. Navíc v ní najdete inulin – látku vhodnou pro cukrovkáře. Pojďme se podívat na pár receptů, díky kterým můžeme zařadit právě pampelišky do našeho jarního jídelníčku.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena