Mrkvovou nať nevyhazujte a zkuste si z ní udělat vynikající pesto. Příprava je jednoduchá a hotové pesto můžete použít do těstovin, na topinku nebo do tyčinek.
Zelené pesto je oblíbenou stálicí v kuchyni – jednoduché, rychlé a chuťově výrazné. Jde o hustou studenou omáčku, konzistencí připomínající spíš pomazánku.
Tradičně se pesto vyrábí z čerstvé bazalky, parmazánu, pecorina, piniových oříšků, česneku a olivového oleje. Variací pesta ale existuje nepřeberné množství. Stačí vyměnit bylinky, ořechy nebo sýr a vznikne úplně nová chuť.
Právě pesto z mrkvové natě je krásným příkladem toho, jak proměnit „odpad“ ve voňavou delikatesu.
Mrkvová nať často končí v koši, přitom má svěží, lehce pikantní chuť a obsahuje cenné vitamíny i minerály. Pokud kupujeme čerstvou mrkev i s natí, určitě je škoda ji vyhazovat – dá se využít do vývaru nebo na pesto. Jak na to?
-> Pesto na víc způsobů: Jak ho použít při vaření?
Na pesto budeme potřebovat svazek mrkvové natě, hrst slunečnicových semínek, hrst nastrouhaného parmazánu, 2 stroužky česneku, 6 lžic olivového oleje, citronovou šťávu, sůl a pepř.
Mrkvovou nať umyjeme a nakrájíme na menší kousky.
Zakápneme olejem a chvilku mixujeme.
Přidáme na plátky nakrájený česnek, lžičku citronové šťávy a znovu rozmixujeme.
Nakonec do pesta přidáme slunečnicová semínka, nastrouhaný parmazán a opět vše spolu rozmixujeme.
Pesto přendáme do skleničky, zakápneme olejem a skladujeme pouze pár dní.
Recepty na pesto, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce