
Když se řekne vaření, málokdo si představí prázdnou kořenku. Přesto se ale v českých kuchyních často stává, že uprostřed receptu chybí to nejdůležitější – chuť.

Trápí vás nachlazení, potřebujete nakopnout imunitu? Koncentrovaná dávka zázvorové šťávy spolu s dalšími surovinami se proslavila v domácí medicíně jako ginger shot. Postaví vás postaví na nohy. Jak zázvorový panák vypadá, jak si ho připravit a co s vámi udělá?

Jednoduchý a vychytaný recept na nakládaný sýr si připravil šéfkuchař restaurace Pork's Jakub Hirsch. Jak připravuje nakládané Blaťácké zlato? Stačí jen sýr, jarní cibulka, česnek, vločky pikantní papriky a olej. Výsledkem je skvělá chuťovka k pivu a vínu nebo skvělý jedlý dárek.

Křen je jednou z tradičních surovin české kuchyně. Jídlům dodává nenapodobitelnou štiplavou chuť. Jak ho můžeme v kuchyni využít, kam se hodí a kde se projeví jeho řízná povaha nejlépe?

Máloco vyvolá takovou radost v houbařském srdci, jako hnědé hlavy praváků či žluté kluboučky lišek. Když se urodí, přichází (někdy těžká fáze) rozhodování, jak je zužitkovat. Jak z nich dostat to nelepší: Jsou to houbové řízky, smaženice, houbová omáčka nebo kulajda?

Máte-li rádi krémové polévky, pochutnáte si. Tato je pórková a dá se připravit se smetanou i bez. Díky fotonávodu ji zvládne každý začátečník.

Sezona cuket je radost! Rozhodně je nevyhazujte ani se jim nevyhýbejte. Kromě skvělého perníku, placek, grilování z ní můžeme uvařit dokonalou polévku. Nevěříte? Zkuste to s námi podle receptu krok za krokem.

Ořechovka – tradiční domácí likér z nezralých vlašských ořechů – patří mezi oblíbené domácí poklady. Každý rok se její příprava vrací do hry právě koncem června. Vysvětlíme si, jak ji připravit, kdy se pustit do sběru ořechů. Pojďte s námi vyzkoušet recept na domácí ořechovku!

Tzatziki patří k nejznámějším řeckým receptům a není se čemu divit. Je to dokonalý jogurtový doplněk k masu, pita chlebu i salátům – osvěžující, lehký a přitom chuťově výrazný. Stojí na pomezí mezi salátem a omáčkou. Mnoho zeleniny v něm však nečekejte. Poradíme vám, jak udělat domácí tzatziki přesně tak, jak ho milují Řekové.

Není nad sklenici poctivé domácí limonády, která opravdu osvěží. Ukážeme si, jak na jednoduchou a přitom výtečnou mátovou limonádu z několika surovin. S tímto receptem to zvládne každý – a věřte, že zůstane v rodinném repertoáru.

Šťavnatý steak, křupavé kuřecí křidýlko nebo voňavá krkovička s kůrkou? Grilování není věda, ale pár zásad dělá rozdíl mezi suchou podrážkou a masem, po kterém se jen zapráší. Poradíme vám, jak začít, čím nakládat a co si ohlídat, aby to na roštu opravdu stálo za to.

Špízy jsou to pravé grilovací zlato! Stačí pár surovin a špetka fantazie. Všechno se točí kolem jediné věci: napíchnout, ogrilovat a sníst dřív, než to vychladne. Hlavně pamatujme, že do špízů se nejlépe hodí maso na minutky, které potřebuje jen rychlou tepelnou úpravu. ´Díky tomu se nám nespálí okolní zelenina. Tak už jen stačí říct: Rozpalte gril!

Teplé večery jsou jako stvořené k venkovnímu posezení a grilování s přáteli. Dnes si připravíme vepřovou grilovanou krkovici v domácí marinádě krok za krokem.

Chcete si užít zážitek v prvotřídní restauraci, ale trochu vás odrazuje, kolik to bude stát? Akce s názvem Restaurant Week otevírá dveře do špičkových podniků všem, i těm, co mají obavy. Stanovené tříchodové menu má pevně stanovenou cenu 490 Kč nebo 790 korun a kupuje se předem online. Možnost ochutnávat je právě teď!

Butter Chicken čili máslové kuře dostanete v Indii pod názvem Murgh Makhani. Patří mezi nejoblíbenější indická jídla, které kombinuje šťavnaté kousky grilovaného kuřete v krémové rajčatové omáčce.

Když zelenina na zahrádce odpočívá, ven by psa nevyhnal a vyhlídky na teplé dny jsou v nedohlednu, potřebujeme najít nové zdroje vitamínů. Dobrá zpráva je, že to nutně nemusejí být pilule s doplňky. Můžeme za oknem pečovat o vlastní mikrozahrádku. Mladé zelené výhonky a tzv. microgreens rostou totiž pořád. Báječné jsou v salátech, na chlebu nebo v pomazánkách.

Hledáte recept na klasickou zelňačku, ve které nechybí klobása, uzené maso a mletá paprika? Tradiční polévka z kysaného zelí skvěle zahřeje i zasytí. Co do ní všechno patří? Pojďte si ji připravit spolu s námi!

Knedlo vepřo zelo. Plněné knedlíky se zelím. Tradiční česká jídla, které se bez kyselého zelí nedokážeme představit. Stačí zajít do supermarketu a kysané zelí si koupit. Pro ty, kteří přeci jen upřednostňují domácí výrobu, je tu náš článek s podrobným návodem. Připravte si s námi domácí kysané zelí!

Velmi oblíbeným kořením v české kuchyni je známé indické koření kari a různé jeho směsi. Charakteristickou žlutou barvu kari směsi dodává kurkuma: rostlina, která si zaslouží vaši pozornost. Dovede pokrmy obarvit a rozzářit.

Mleté maso můžete skvěle ochutit a připravit z něj celou řadu dokonalých pokrmů chuť - nejen sekanou nebo karbanátky. Můžete z něj tvořit masové koule, burgery nebo ho použít do polévek a omáček. Připravíte z něj skvostné chili con carne nebo ďábelské tousty.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena