Máloco vyvolá takovou radost v houbařském srdci, jako hnědé hlavy praváků či žluté kluboučky lišek. Když se urodí, přichází (někdy těžká fáze) rozhodování, jak je zužitkovat. Jak z nich dostat to nelepší: Jsou to houbové řízky, smaženice, houbová omáčka nebo kulajda?
Mleté maso můžete skvěle ochutit a připravit z něj celou řadu dokonalých pokrmů chuť - nejen sekanou nebo karbanátky. Můžete z něj tvořit masové koule, burgery nebo ho použít do polévek a omáček. Připravíte z něj skvostné chili con carne nebo ďábelské tousty.
Klasickou dýňovou polévku nejspíš znáte, zkuste si ji ale zjemnit jablkem a prohřát zázvorem. Hotová bude za pár minut a postup hravě zvládnou i ti, kteří s vařením teprve začínají.
Slaný koláč inspirovaný známým salátem Caprese. Kombinace rajčat, mozzarelly a bazalky je skvělá, což platí i v tomto receptu.
Rostliny se celé léto snažily uložit energii ze slunce do svých zelených těl a na nás teď je, abychom tuto energii co nejlépe uchovali i na zimu. Jednou z možností je prastarý způsob konzervace pomocí fermentace. V oblíbeném pořadu RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ nám Michal Plundra vysvětlil, že fermentované potraviny nejen dlouho vydrží, ale jsou i velice chutné a mnohdy i daleko stravitelnější než ty čerstvé. A to už je přece dostatečně pádný důvod pro to, abychom se do fermentace neboli domácího kvašení́ pustili i my.
Tzatziki, to je tradiční řecký předkrm jako stvořený pro letní dny. Je lehký a osvěžující. Připravit správné tzatziki není vůbec složité. Základem je výběr kvalitních surovin.
Jak takový domácí sirup připravit? Existují dva způsoby - za tepla či za studena. Sirup vyrobený vařením nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup déle vydrží. A zužitkovat lze vše, co příroda během sezóny z bylinek, ovoce a dokonce i zeleniny nabízí. Pojďme se společně podívat na pár prověřených receptů.
Čatní (chutney) je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření. Tentokrát si ji připravíme ze švestek, jablek, pomerančové šťávy, skořice, chilli a zázvoru.
Dnes si připravíme skvělou rajčatovou galetku v křehké parmezánové krustě. Postup je velmi jednoduchý a výsledkem oslníte nejednu návštěvu.
Úroda cuket zaplavila naše zahrádky. Proto si dnes z cukety připravíme výtečnou polévku. Podle FOTORECEPTU ji zvládne každý.
Vyzkoušejte tuto skvělou variaci na lasagne, kdy těstovinové pláty nahradíte cuketou. Hlavní chod z hovězího masa provoněný zeleninou, bylinkami a kořením.
Bazalka je oblíbené aromatické koření a bylinka plná betakarotenu, hořčíku, draslíku, vápníku, železa a vitamínu C. Dále obsahuje silice a éterické oleje. Pěstujeme ji pro okrasu na balkónech a okenních parapetech, ale i pro skvělé zpestření a dochucení letních pokrmů.
Víte, že pravé maďarské lečo se připravuje bez vajec? Základem je kvalitní zelenina, maďarská klobáska a mletá paprika. A výsledek? Mizí z pánve bleskovou rychlostí, jak je dobré. FOTORECEPT krok za krokem.
Dnes se krok za krokem naučíme domácí kečup, který je jemný, slaďoučký a konzistencí jako kupovaný. A výhoda navíc, s přípravou není příliš práce.
Připravte si vydatnou snídani v podobě cuketové frittaty s čerstvou bazalkou a parmazánem. Dá se podávat i jako rychlá chuťovka či lehká večeře, teplá i studená - vždy chutná skvěle!
Sůl, která úžasně dochutí například zapečenou zeleninu či brambory, především pak v měsících, kdy již nebudou k dispozici čerstvé bylinky. Postup je úplně jednoduchý.
Výroba domácího pesta není vůbec složitá a výsledek je úžasný! Proto vám dnes přinášíme FOTOPOSTUP krok za krokem, díky kterému se recept na domácí pesto podaří na jedničku.
Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Kromě pesta bazalkového se můžeme setkat s omáčkou připravenou také ze špenátu, medvědího česneku, mrkvové natě či rukoly. Pojďme se podívat na samotnou přípravu, ale také chuťově vynikající recepty, kde pesto hraje významnou roli.
Špízy neboli ražniči patří mezi nejoblíbenější pochoutky z grilu. Ale jaké maso použít? Hodí se krkovička k bramborám, paprice nebo cuketě? A dá se maso kombinovat i s ovocem? Hlavně pamatujme, že do špízů se nejlépe hodí maso na minutky, které potřebuje jen rychlou tepelnou úpravu, díky tomu se nám nespálí okolní zelenina. Tak už jen stačí říct: Rozpalte gril!
S blížícím se létem je úzce spjato i zavařování a nakládání ovoce a zeleniny. Pro mnohé to je zábava a pro mnohé naopak utrpení. Kdo by se ale v zimě obešel bez naložených hřibů, čalamády nebo bez veledůležitých kyselých okurek? Nevím jak vy, ale já si bez nich nedokážu život představit. Do většiny těchto nálevů patří kopr. Přibližme si proto tuto aromatickou rostlinu.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena