
Řapíkatý celer je víc než zelenina do vývaru. Křupe, voní, hodí se snad do každého zeleninového jídla a chová se skvěle v teplé i studené kuchyni. Upotřebíme ho od omáček přes polévky asaláty až po rychlé přílohy a pomazánky. Přidáním řapíkatého celeru rozhodně nezkazíme žádný recept.
Možná se při nakupování také rozhodujete, zda úhledný svazek řapíkatého celeru vhodit do nákupního košíku. A protože nevíte, co s ním, nakonec v něm neskončí. Anebo ho přinesete domů a tam v lednici dokoná svou životní pouť bez povšimnutí.
Ale! Řapíkatý celer můžeme použít opravdu (skoro) všude. Jídlo s ním získá chuť, objem a vlákninu. Pomazánkám, salátům a dipům dodá navíc ještě křupavost.
Když potřebujeme zeleninový základ na omáčku, ragú, kari nebo polévku s bohatou chutí, zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme mrkev a řapíkatý celer. Společně restujeme, až zelenina "chytne barvu". Dál pak pokračujeme podle potřeby - tedy zalijeme rajčaty, vývarem, vodou či vínem.
Řapíkatý celer se ale hodí také do zapékaných brambor všeho druhu, zapečených těstovin, jako součást pečené zeleniny nebo letního leča.
Své místo vždycky najde v náplních a nádivkách, bez obav můžeme přidat řapíky i do sekané, karbanátků nebo plněných paprik.
Do salátu přinášejí řapíky šťavnatost a příjemnou křupavost. Skvěle funguje s jablky, hrozny i ořechy a jogurtovým dresinkem.
Takhle jednoduché to je: Jemně nasekaný řapíkatý celer smícháme s tvarohem a pažitkou a máme hotovou dokonalou pomazánku na pečivo. Přidat ho ale můžeme i do vajíčkové pomazánky, rybičkové nebo česnekové.
-> Šťáva z řapíkatého celeru! Proč je tak zdravá?
Řapíkatý celer je idální surovinou do všech jídel, která se připravují rychlým restováním na pánvi - tzv. stir-fry.
Do těstovin použijeme řapík ve dvou rolích: jako součást základu rajčatové omáčky nebo jako křupavou složku. Kdo se nebojí, přidá řapíkatý celer i do carbonary.
Podobně řapíkatý celer upotřebíme při přípravě italského rizota, kde ho přidáme k cibulovo-česnekovému základu a pak vaříme společně s rýží, vínem a vývarem.
Řapíkatý celer se hodí do zelených šťáv a smoothie – rozmixujeme ho s jablkem, okurkou, citronem a vodou nebo přidáme do zeleného smoothie z banánu a špenátu.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Vajíčkový salát s řapíkatým celerem
Novoroční čočková polévka s řapíkatým celerem
Pečená kuřecí stehna na celeru
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena