Určitě jste už slyšeli o blahodárných účincích čerstvé šťávy z řapíkatého celeru. Pravidelné pití odšťavněného řapíkatého celeru doporučují nejen nejznámější modelky a celebrity, ale i obyčejné ženy, které jej vyzkoušely a pociťují na sobě jeho sílu.
Proč a čím je šťáva z řapíkatého celeru tak úžasná a jakým způsobem působí na naše zdraví? A jak si ji připravit? Kromě mnoha pozitiv, která přinese pití celerového nápoje vašemu tělu, očekávejte jen jednu méně příjemnou stránku věci - nepříjemnou trpkou chuť, způsobenou obsahem éterických olejů.
Dát si každý den sklenici šťávy z řapíkatého celeru k snídani se rozhodně vyplatí. Jednotlivé dužnaté stonky nakrájejte na plátky, vložte do odšťavňovače a získejte z nich pokud možno co nejvíc tekutiny. Takto připravený celerový džus můžete popíjet i během dne. Své tělo tak obohatíte notnou dávkou velmi cenných látek a vitamínů, spustíte také přirozený proces detoxiakce a obrníte se proti bakteriím, virům i plísním. S doporučením a postupem na přípravu tohoto zázraku jste se mohli setkat už v loňském roce na sociálních sítích, kde se s ním jako první vytasili známí i neznámí foodblogeři na svých instagramových účtech. Z pití celerové šťávy se stal rázem obrovský hit.
Ve stoncích řapíkatého celeru je dokonce větší množství vitaminu C než v citrusech a k tomu obsahuje vitaminy B, A, K a E. Řapíkatý celer také dodá vašemu tělu fosfor, vápník, draslík a zinek. Nápoj z řapíkatého celeru je doslova vitamínovou bombou a bude nejlepší dopřát si ho hned ráno, kdy dokonale nastartuje váš metabolismus i celý trávicí systém. Díky obsahu nerozpustné vlákniny v něm najdete skvělého a nedocenitelného pomocníka při redukční dietě. Obsahuje minimální počet kalorií, přitom dokáže déle udržet pocit plnosti. Kromě všech těchto svých pozitivních přínosů pro organismus je také velmi vhodný pro podporu a udržení duševního zdraví. Přináší psychickou úlevu, dokáže utišit deprese i zmírnit celkovou únavu, jeho kořenitá celerová vůně se používá i v aromaterapii. Jeho cenné látky také pomáhají předejít ztrátě paměti. Řapíkatý celer v sobě ukrývá látku zvanou luteolin, který pomáhá zamezit vzniku mozkových zánětů, demence či Alzheimerově chorobě.
Šťáva z řapíkatého celeru dokáže ještě mnohem víc. Podporuje tvorbu žluči, která odvádí z těla velké množství toxických látek. Čistí játra a zbavuje je zbytků léčiv, která zde mohou negativně působit a blokovat jaterní funkce. Pití šťáv z řapíkatého celeru velmi příznivě ovlivňuje trávení, zvyšuje kvalitu trávicích šťáv a zlepšuje produkci kyseliny chlorovodíkové, které máme obvykle v těle nedostatek. Řapíkatý celer a jeho šťáva je také velkým pomocníkem v boji proti chronickým potížím všeho druhu. Může pomoci s léčbou mnoha nemocí, pozitivně ovlivnit jejich průběh a příznaky, především je však dokonalou prevencí a posilou pro organismus v těchto často únavných jarních měsících.
Losos na celeru
(doba přípravy 1 hod )
Řapíkatý celer jako příloha
(doba přípravy 30 min )
Řapíkatý celer s parmazánem
(doba přípravy 25 min )
Vajíčková pomazánka s celerem
(doba přípravy 45 min )
Celer v receptech: Jak si na něm pochutnat?
Bulvový celer je ideální surovinou pro všechny, kteří se snaží zhubnout. Obsahuje minimální množství kalorií, oproti tomu poměrně dost vitaminů a minerálů. Tvoří základ mnoha zeleninových polévek, ale dá se konzumovat i v mnoha dalších podobách - syrový v pomazánkách a salátech, smažený, pečený i plněný. Vybrali jsme pro vás 10 skvělých receptů a v těchto úpravách si ho doslova zamilujete!
Zdroj: Budejovice.rozhlas.cz, Elle.cz, Jenzeny.cz
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena