350 g | brambory | |
250 g | řapíkatý celer | |
3 stroužky | česnek | |
200 ml | smetana na vaření | |
60 g | máslo | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř |
Oloupané brambory nakrájíme na větší kousky, které v hrnci zalijeme teplou vodou, přidáme sůl a zvolna uvaříme doměkka. Prolisovaný česnek utřeme se solí a pepřem dohladka.
Mezitím očištíme stonky řapíkatého celeru, které nakrájíme na drobné kousky a v kastrůlku na lžíci másla krátce orestujeme. Pak celer postupně za občasného míchání podléváme po lžících smetanou a dusíme asi 10 minut do změknutí. Podušený řapíkatý celer s malým množstvím vydušené tekutiny rozmixujeme na hladký krém.
Uvařené brambory slijeme, páru necháme odpařit, přidáme máslo a šlehačem na nízké obrátky brambory asi 1 minutu rozmělníme. Poté přidáme celerový krém, utřený česnek a za stálého šlehání na vyšší obrátky postupně přiléváme smetanu, dokud nevznikne hladké pyré.
Celerovo-bramborové pyré s chutí česneku rozdělíme na porce, ozdobíme natí a podáváme jako přílohu ke smaženým řízkům nebo rybám.
Celer v receptech: Jak si na něm pochutnat?
Bulvový celer je ideální surovinou pro všechny, kteří se snaží zhubnout. Obsahuje minimální množství kalorií, oproti tomu poměrně dost vitaminů a minerálů. Tvoří základ mnoha zeleninových polévek, ale dá se konzumovat i v mnoha dalších podobách - syrový v pomazánkách a salátech, smažený, pečený i plněný. Vybrali jsme pro vás 10 skvělých receptů a v těchto úpravách si ho doslova zamilujete!
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena