Celerovo-bramborové pyré

Vyzkoušejte recept na přílohu z řapíkatého celeru s bramborem v podobě hladkého pyré s chutí česneku, které výborně chutná ke smaženým pokrmům jako jsou řízky a ryby. Příloha je vhodná pro slavnostní příležitosti.


0.00x
30 min

Ingredience

350 gbrambory
250 gřapíkatý celer
3 stroužkyčesnek
200 mlsmetana na vaření
60 gmáslo

podle chuti

sůl
mletý černý pepř

Postup přípravy

Oloupané brambory nakrájíme na větší kousky, které v hrnci zalijeme teplou vodou, přidáme sůl a zvolna uvaříme doměkka. Prolisovaný česnek utřeme se solí a pepřem dohladka.

Mezitím očištíme stonky řapíkatého celeru, které nakrájíme na drobné kousky a v kastrůlku na lžíci másla krátce orestujeme. Pak celer postupně za občasného míchání podléváme po lžících smetanou a dusíme asi 10 minut do změknutí. Podušený řapíkatý celer s malým množstvím vydušené tekutiny rozmixujeme na hladký krém.

Uvařené brambory slijeme, páru necháme odpařit, přidáme máslo a šlehačem na nízké obrátky brambory asi 1 minutu rozmělníme. Poté přidáme celerový krém, utřený česnek a za stálého šlehání na vyšší obrátky postupně přiléváme smetanu, dokud nevznikne hladké pyré.

Celerovo-bramborové pyré s chutí česneku rozdělíme na porce, ozdobíme natí a podáváme jako přílohu ke smaženým řízkům nebo rybám.

Symbol slunovratu na štědrovečerní tabuli: Vinná klobása na 5 způsobů

Tradiční vinná klobása se dostala na vánoční tabuli jako symbol slunovratu. Vyrábí se z vepřového, někdy i hovězího masa, dříve se místo hovězího používalo spíš telecí. Maso se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé víno a na chuť muškátový květ a citrónová kůra. Štědrovečerní pochoutka, která si stále častěji získává své příznivce a na slavnostně prostřené tabuli se jistě ujme některý z našich vybraných receptů.

Symbol

Tradiční smažený kapr krok za krokem

Recept na vánoční klasiku - kapr v trojobalu krok za krokem.

Tradiční

 

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Celerovo-bramborové pyré

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena