Vyzkoušejte recept na přílohu z řapíkatého celeru s bramborem v podobě hladkého pyré s chutí česneku, které výborně chutná ke smaženým pokrmům jako jsou řízky a ryby. Příloha je vhodná pro slavnostní příležitosti.
350 g | brambory |
250 g | řapíkatý celer |
3 stroužky | česnek |
200 ml | smetana na vaření |
60 g | máslo |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý černý pepř |
Oloupané brambory nakrájíme na větší kousky, které v hrnci zalijeme teplou vodou, přidáme sůl a zvolna uvaříme doměkka. Prolisovaný česnek utřeme se solí a pepřem dohladka.
Mezitím očištíme stonky řapíkatého celeru, které nakrájíme na drobné kousky a v kastrůlku na lžíci másla krátce orestujeme. Pak celer postupně za občasného míchání podléváme po lžících smetanou a dusíme asi 10 minut do změknutí. Podušený řapíkatý celer s malým množstvím vydušené tekutiny rozmixujeme na hladký krém.
Uvařené brambory slijeme, páru necháme odpařit, přidáme máslo a šlehačem na nízké obrátky brambory asi 1 minutu rozmělníme. Poté přidáme celerový krém, utřený česnek a za stálého šlehání na vyšší obrátky postupně přiléváme smetanu, dokud nevznikne hladké pyré.
Celerovo-bramborové pyré s chutí česneku rozdělíme na porce, ozdobíme natí a podáváme jako přílohu ke smaženým řízkům nebo rybám.
Symbol slunovratu na štědrovečerní tabuli: Vinná klobása na 5 způsobů
Tradiční vinná klobása se dostala na vánoční tabuli jako symbol slunovratu. Vyrábí se z vepřového, někdy i hovězího masa, dříve se místo hovězího používalo spíš telecí. Maso se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé víno a na chuť muškátový květ a citrónová kůra. Štědrovečerní pochoutka, která si stále častěji získává své příznivce a na slavnostně prostřené tabuli se jistě ujme některý z našich vybraných receptů.
Tradiční smažený kapr krok za krokem
Recept na vánoční klasiku - kapr v trojobalu krok za krokem.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena