Vepřová krkovice patří v české kuchyni k nejvděčnějším kouskům. Je šťavnatá, prorostlá a ideální na pečení, grilování, dušení i mletí. Přinášíme vám osvědčená jídla z krkovičky, která se hodí k běžnému vaření i na víkendovou hostinu.
Vepřová krkovice je část, které se nachází v oblasti mezi krkem a plecí. Díky tukovému mramorování přirozeně šťavnatá a plná chuti. Patří k nejoblíbenějším druhům masa v české kuchyni. Při přípravě totiž odpouští i drobné chyby a jen tak se nevysuší.
-> Jak připravit fantastický bůček či kotletu? Kosti v mase ponechte a pečte ho dlouho
Krkovice je mimořádně univerzální. Často se připravuje vcelku jako pečeně, v podobě plátků na grilu nebo troubě, dušená v omáčce pokrájená na kostky. Díky vyššímu obsahu tuku je také perfektní k namletí – hodí se na sekanou nebo smažené karbanátky.
Vybrali jsme pro vás pět nejlepších receptů z krkovice:
Klasiku české kuchyně pečeme vcelku s česnekem, kmínem a solí. Během pečení poléváme maso vypečenou šťávou. Hotové maso krájíme na plátky a podáváme s bramborovým knedlíkem a zelím.
-> Vepřová krkovice pečená po selsku
Šťavnaté plátky krkovice můžeme naložit do oleje s mletou paprikou, česnekem a bylinkami, případně jiné marinády a následně grilovat. Díky tukovému žilkování maso zůstane měkké a nevyžaduje složitou ani dlouhou přípravu.
Během přípravy dušené krkovice na pivu se plátky masa pozvolna dusí v cibulovém základu s pivem, česnekem a kořením. Výsledkem je lahodná omáčka a maso, které se rozpadá.
Plátky nebo na kostky pokrájená krkovice se výborně zapéká, vytvoříme tak snadno jednoduchý pokrm z jednoho pekáčku.
-> Zapečená krkovice s chutí rozmarýnu
Mletá krkovice je ideálním základem pro šťavnaté karbanátky – díky vyššímu obsahu tuku se v puse nerozdrobí. Stačí přidat cibuli, česnek, majoránku a strouhanku.
-> Vepřové karbanátky se sýrem
Recepty, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena