Teplé večery jsou jako stvořené k venkovnímu posezení a grilování s přáteli. Dnes si připravíme vepřovou grilovanou krkovici v domácí marinádě krok za krokem.
Při přípravách na grilování je velmi důležité marinování. Maso naložíme minimálně tři hodiny před grilováním, avšak čím je maso déle naložené, tím lépe. Rozhodně není dobré maso jen potřít olejem a hned začít grilovat. Olej i marinádu necháváme před grilováním okapat.
Důraz klademe také na teplotu grilování. Gril je třeba dostatečně rozpálit, ideálně tak 35 - 40 minut předem. Teplota by měla dosáhnout 250 °C - 300 °C.
Stejně podstatná je i doba grilování. Vepřové a hovězí plátky grilujeme 6 - 10 minut, pstruhy asi 12 minut, kuřecí nevykoštěná stehna až 35 minut.
Na domácí marinádu si připravíme 150 ml oleje, 3 lžičky sojové omáčky, 1 lžíci kečupu, 2 lžíce hořčice, 150 ml piva, 2 lžíce grilovacího koření, 1 lžičku mletého kmínu, 1 lžičku bílého mletého pepře, 3 lístky bazalky. Kromě toho budeme potřebovat větší nádobu na naložení masa.
Listy bazalky omyjeme, oklepeme a jemně nasekáme.
Opět vše dobře rozmícháme a nakonec přilijeme pivo.