Vaření.czMagazínČeši milují vepřové! Ale jak takovou kotletu či bůček správně připravit?

Češi milují vepřové! Ale jak takovou kotletu či bůček správně připravit?

Češi milují vepřové! Ale jak takovou kotletu či bůček správně připravit?

Vepřové maso patří mezi oblíbené. V našich krajích snad každý občas prahne po klasické vepřové pečeni, knedlíku a zelí. Jsou dokonce totiž lidé, kteří s tím vystačí celý život!

45172×

Je to však správné? Neochuzují se tím o mnoho zajímavého? Jistěže tak přichází o řadu neobvyklých úprav kotlet, řízků nebo krkovičky. Každá speciální úprava vepřového masa (ať už jednoduchá nebo složitější) má něco do sebe. A udělat takovou výjimku určitě stojí za to.

Vepřové kotlety

Maso se ponechá s kostí, naklepe se a okraje naříznou. Stačí pak jen osolit, mírně opepřit a z obou stran zprudka opéct. Pak se zmírní oheň a maso se nechá dopéct doměkka. Dále již záleží na naší fantazii nebo na získaném receptu, který chceme právě vyzkoušet.

  • Jestliže chceme připravit pražské kotlety, tak se na vedlejší pánvi na másle podusí nakrájené žampiony, přidá se chřest a tato směs se servíruje spolu s kotletami. Pokrm se podává spolu s plátky šunky, v nichž jsou zabalená míchaná vejce. S bramborovou přílohou chutnají takto doplněné vepřové kotlety znamenitě!
  • Kotlety s klobásou se po opečení dozlatova z obou stran vyjmou. Ve zbylém tuku se rozpustí nakrájená slanina, zpění se cibulka a přidá sladká mletá paprika. Vše se podlije vínem. Kotlety se znovu vloží do pánve a dusí se. Po chvíli se přidá nakrájená klobása a podle potřeby se opět podlije vše vínem nebo horkým vývarem. Nakonec se přidají nakrájená, oloupaná a semen zbavená rajčata a zelené papriky. Po změknutí kotlet se přidá smetana. Jako příloha je vhodný houskový knedlík.

Vepřové řízky

Jsou vhodné pro přípravu nejen klasických vepřových řízků v trojobalu, ale také k přípravě závitků se žampiony.

  • Zpěněná cibule se žampiony a sladkou mletou paprikou se nechá mírně zchladnout a promíchá se s osolenou šlehačkou. Poté se směsí potírají naklepané a lehce osolené řízky, které se svinou do závitků a stáhnou párátky nebo jehlou. Závitky se pečou v troubě na oleji, podle potřeby se podlévají a obracejí. Podávají se s pečenými brambory, s hranolky a zdobí se jemně nasekanou petrželovou natí.

Umíte správně smažit řízky? 

Vepřový bůček

Vepřový bůček se hodně používá nejen k úpravě na kmínu a podávaný se zelím a knedlíky, ale je vhodný také pro přípravu rolád.

  • Je-li vykostěný, prořízne se naplocho tak, aby vznikl široký plát. Ten se dále naklepe a plní mletým hovězím masem s cibulí. Ochutí se solí, pepřem, paprikou a drceným kmínem. Nesmí chybět česnek a třeba také jemně nakrájená uzenina, která dodá další chuť výslednému pokrmu. Plát se dobře zavine a stáhne provázkem. Roláda se peče na oleji v troubě, podlévá se vývarem a vypečenou šťávou. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo bramborová kaše a s nimi podávané zeleninové saláty.

Oblíbené recepty z vepřového masa - tipy redakce

Guláš z vepřového plecka
(doba přípravy 45 min )

Vepřové nudličky Gyros
(doba přípravy 30 min )

Marinovaný vepřový bůček
(doba přípravy 2 h 40 min )

Holandský řízek
(doba přípravy 1 hod )


Pečené vepřové karé
(doba přípravy 2 h 40 min )

Skládané pečené vepřové maso
(doba přípravy 2 h 30 min )

Pečené koleno s křenem a jablky
(doba přípravy 2 h 30 min )


Z vepřového masa si můžeme připravit samozřejmě mnohem více zajímavých a chuťově výrazných specialit. Záleží jen na naší chuti vyzkoušet úpravy pokrmů a na tom nebát se někdy jen zdánlivé náročnosti přípravy. Pak výsledek jistě pochválí a ocení všichni, kterým budeme hotové dílo servírovat.

Pečeme vepřové maso: Nejlepší recepty našich babiček

Inspirujte se recepty z vepřového masa, které jsou sice časově náročnější, ale za ten výsledek stojí. Kdy jindy než o víkendu se vrhnout na vepřovou pečeni nebo pomalu pečené koleno.

Pečeme

Foto: Profimedia

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena