Marinovaný vepřový bůček

Recept na pečený vepřový bůček se zlatavou kůrčičkou. Podáváme jako hlavní chod.


4.316x
160 min

Postup přípravy

Plát vepřového bůčku očistíme a kůži hustě propícháme jehlou. Ve velké plastové nádobě promícháme sůl s cukrem, drceným kmínem, pepřem a tymiánem. Maso vložíme do nádoby kůží dolů, krabici uzavřeme, několikrát protřeseme a necháme v chladu do druhého dne marinovat. Na potírání si připravíme směs z oleje, vína a brusinek. Vše za stálého míchání přohřejeme aby se směs spojila.

Odleželé maso omyjeme, důkladně osušíme, vložíme do pekáčku kůží dolů a zakryjeme poklicí nebo alobalem. Marinovaný bůček pečeme zvolna při 120 °C asi 2,5 hodiny. Po hodině a půl pečení maso obrátíme, podle potřeby podlijeme malým množstvím vývaru, opět zakryjeme a pečeme další hodinu. Pak bůček odkryjeme, vypečené sádlo odstraníme, kůži opět hustě propícháme a přilijeme trochu vývaru. Teplotu zvýšíme na 220 °C a pečeme za občasného potírání ochuceným olejem asi 15 - 20 minut do zlatohněda.

Marinovaný vepřový bůček pečený pomalou metodou se zlatavou kůrkou nakrájíme na plátky a podáváme se šťouchanými brambory nepo lepenicí a nakládanou zeleninou. Marinovaný vepřový bůček je dobrý i studený.
user-icon

autor Jarka-P


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Marinovaný vepřový bůček

Zpět na recept