Pečený marinovaný bůček s jablky

Vyzkoušejte recept na jemně pikantní pečený bůček s cibulí a jablky na sladko-kyselý způsob.


5.01x
120 min

Ingredience

800 gvepřový bůček
3 kscibule
2 ksmenší jablko
300 mlzeleninový vývar
1 lžičkasolamyl

marináda

3 lžícesůl
1 lžícecukr krystal
0.3 lžičkymletá chilli paprika

podle chuti

sůl
mletý černý pepř
mletá chilli paprika
1 lžičkamed
balzamikový ocet

Postup přípravy

Na tento recept budeme potřebovat asi 800 g vyššího plátu bůčku s kůží bez kostí. Maso očistíme a kůži tenkým řezem odstraníme tak, aby na plátu masa zůstala tuková vrstva. Kůži však nevyhazujeme, ale použijeme ji při pečení. V misce promícháme sůl s cukrem a chilli paprikou a tuto směs ze všech stran vetřeme do masa. Poté bůček zabalíme do folie a necháme přes noc marinovat.

Druhý den maso otřeme papírovou utěrkou a necháme asi 1 hodinu odležet při pokojové teplotě. Mezitím oloupanou cibuli nakrájíme na plátky a očištěná a jádřinců zbavená jablka na klínky.

Na dno pekáčku položíme kůži z bůčku řezem dolů, na kterou naneseme cibuli a jablka. Na ně položíme marinovaný plát bůčku tukovou vrstvou nahoru, vše podlijeme asi 100 ml vody nebo vývaru a pečeme při 180°C doměkka. Během pečení maso přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou. Pokud horní tuková vrstva bůčku není dost zlatavá, zvýšíme teplotu na posledních 10 minut na 200°C.

Upečený bůček vyjmeme z pekáče, kůži odstraníme a pečenou cibuli s jablky propasírujeme i se šťávou do kastrůlku. Omáčku přivedeme k varu, přilijeme vývar se lžičkou solamylu, vše necháme přejít varem a podle potřeby dochutíme solí, pepřem, chilli kořením, medem a balzamikem.

Pečený marinovaný bůček nakrájíme na plátky, rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a podáváme jako hlavní chod. Vhodnou přílohou je dušené zelí a knedlíky.

Češi milují vepřové! Ale jak takovou kotletu či bůček správně připravit?

Vepřové maso patří mezi oblíbené. V našich krajích snad každý občas prahne po klasické vepřové pečeni, knedlíku a zelí. Jsou dokonce totiž lidé, kteří s tím vystačí celý život!

Češi

Knedlíky Češi milují: Recepty, které si najdou místo ve vaší kuchařce

Karlovarský, vídeňský, bramborový nebo klasický kynutý knedlík? Který na vašem talíři vítězí? Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších přílohových knedlíků, které k pečené huse nebo kachničce nemohou chybět.

Knedlíky


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pečený marinovaný bůček s jablky

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena