Vaření.czReceptyBún cha – vietnamský grilovaný bůček

Bún cha – vietnamský grilovaný bůček

Recept na typické vietnamské jídlo, které se mezi Čechy těší velké oblibě. Marinovaný a grilovaný vepřový bok, který se společně s rýžovými nudlemi a spoustou koriandru a jiných bylinek namáčí ve speciální omáčce.


0.00x
30 min

Ingredience

1200 gvepřový bok
1 svazekčerstvý koriandr
1 balenírýžové nudle Bun

marináda

5 lžicrybí omáčka
4 lžícesójová omáčka
7 lžictřtinový cukr
3 ksšalotka
6 stroužkůčesnek
1 kslimetka
2 lžíceolej
2.5 lžícejablečný ocet
sůl
čerstvě mletý barevný pepř

omáčka

2 hrnkyhorká voda
8 lžicrybí omáčka
8 lžictřtinový cukr
2 kslimeta
6-8 ksčervená chilli paprička
6 stroužkůčesnek
3-4 lžícečerstvý koriandr

Postup přípravy

Vepřový bok (váha uvedena bez kosti) omyjeme a nakrájíme na co nejtenší plátky. Aby nám šlo krájení lépe, necháme maso v mrazáku trochu ztuhnout. Pokud použijeme vepřový bok s kůží, nemusíme ji odkrajovat, grilovaná kůže dodá pokrmu ještě více chuti - kůžička bude křupavá. 

Na marinádu promícháme ve větší míse veškeré uvedené ingredience (oloupaný česnek najemno rozmačkáme či prolisujeme, cibuli nakrájíme nadrobno). Do marinády ponoříme všechny plátky vepřového masa a necháme marinovat alespoň pár hodin před samotným grilováním. Čím déle budeme maso marinovat, tím samozřejmě lépe, nabude více na samotné chuti, která mu má marináda dodat. 

Nyní se vrhneme na přípravu Bún Cha omáčky, tu je dobré namíchat z uvedených surovin také alespoň 2 hodiny před grilováním masa, omáčka by se měla také trochu odležet, aby se chutě prolnuly. Česnek do omáčky nakrájíme na drobné kousky, chilli papričky na kolečka, limetku vymačkáme. 

Těsně před grilováním si pak připravíme nudle. Ty se ve většině případů nevaří, ale jen zalévají téměř vroucí vodou, aby změkly. Při přípravě nudlí se držíme návodu na obalu

Poté už se jen stačí vrhnout na grilování namarinovaného vepřového bůčku, nasekat koriandr a připravit omáčku. Bún cha – vietnamský grilovaný bůček servírujeme nejlépe s hůlkami tak, že grilované kousky vepřového masa namáčíme spolu s bylinkami a nudlemi do omáčky. Můžeme přidat libovolnou zeleninu, výhonky, natrhané bylinky či přímo saláty jako přílohu. 

Ilustrační foto: Shutterstock.com 

Vietnamská kuchyně

O vietnamské kuchyni se toho mnoho napovídá a většinou to není příliš lichotivé. Ale ruku na srdce, kdo z nás doopravdy ví, jak se Vietnamci stravují?

Vietnamská

Fantastická asijská chuťovka: Gyoza knedlíčky krok za krokem

Vyzkoušejte recept na parádní knedlíčky gyoza. Máme pro vás tentokrát jejich veganskou verzi - s veganským mletým masem a omáčkou, naučíme vás je krok za krokem.

Fantastická

Videorecept: Milujete asijskou kuchyni? Smažená rýže inspirovaná Thajskem vás nezklame

Máme pro vás skutečnou bombu - smaženou rýži s kuřecím masem, zeleninou a vejci na thajský způsob. Recept je jednoduchý a výsledný pokrm chuťově vyvážený a zároveň příjemně pikantní. Doporučujeme vyzkoušet!

Videorecept:

user-icon

autor Michy

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Bún cha – vietnamský grilovaný bůček

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena