Pečený bůček s uzenou paprikou a rozmarýnem

Pečený bůček patří mezi naše oblíbená jídla, uzená paprika a rozmarýn mu dodávají nový vynikající chuťový říz. Bůček výborně chutná za tepla i za studena.


2.244x
120 min
1×

Postup přípravy

Koupíme pěkný masitý bůček s kůží i kostí, omyjeme a osušíme. Kůži na celé ploše odřežeme a odložíme na podnos. Nevykostěný bůček hustě prošpikujeme česnekem a vydatně osolíme a sůl vmasírujeme.

Odloženou kůži na povrchu úhledně rovnoběžně příčně nařežeme ve vzdálenostech asi 1,5 cm, ve kterých budeme upečený bůček nožem krájet na plátky. Kůži také pořádně osolíme, sůl vmasírujeme i do zářezů na kůži a bůček i kůži necháme volně odpočívat při pokojové teplotě.

Zatím omyjeme větvičky rozmarýnu, očistíme cibuli a brambory. Očištěnou cibuli pokrájíme na hrubší klíny a brambory pokrájíme na čtvrtiny. Na bůček položíme větvičky rozmarýnu, přikryjeme odřezanou kůží a převážeme potravinářským motouzem, aby nám během pečení pěkně držel tvar.

Do pekáče rozložíme cibuli a dáme domácí vepřové sádlo, na které položíme připravený bůček, který obložíme brambory, podlijeme asi 150 ml studené vody. Zeleninu zvlášť nesolíme, z bůčku se uvolní dostatek soli během pečení. Ve sklenici umícháme kašičku z uzené papriky a oleje, kterou potřeme hojně kůži bůčku i bůček samotný. Kůži bůčku a brambory ještě posypeme celým kmínem podle chuti.

Pekáč přikryjeme alobalem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečeme 50 minut za občasného přelévání výpekem a potíráme kašičkou z uzené papriky a oleje. Po této době alobal odstraníme, teplotu zvýšíme na 200 °C a pečeme ještě odkryté asi 30 minut na funkci gril, dokud kůžička bude vypečená pěkně do červena a do křupava a brambory budou upečené.

Upečený bůček vybereme na desku, přikryjeme alobalem a necháme asi 20 minut odpočívat. Potom odstraníme potravinový motouz a pokrájíme na porce.

Pečený bůček s uzenou paprikou a rozmarýnem servírujeme horký s upečenou cibulí a upečenými brambory, které jsou na povrchu křupavé a uvnitř měkké a šťavnaté.

Jako přílohu podáváme domácí čalamádu, syrové sudové zelí anebo domácí sladko-kyselé nakládané okurky. Také můžeme zvolit klasickou přílohu jako dušené kysané zelí s domácím vařeným kynutým knedlíkem. Takto pečený bůček je velmi šťavnatý a má úžasnou chuť po uzené paprice a rozmarýnu a česneku.

Bůček výborně chutná i na studeno, když ho podáváme s čerstvým domácím chlebem či čerstvým domácím pečivem a čerstvou sezónní zeleninou jako plátky čerstvých rajčat a zelené papriky.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pečený bůček s uzenou paprikou a rozmarýnem

Zpět na recept