4 stroužky | česnek | |
2 ks | cibule | |
1 ks | mrkev | |
80 g | špek | |
1 lžíce | hladká mouka | |
150 g | anglická slanina | |
1 lžička | mletá červená paprika | |
8 kuliček | celý černý pepř | |
2 lžičky | koření na steak | |
1 kg | vepřová kotleta vcelku | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
sůl | ||
olivový olej | ||
podle chuti | ||
mletý černý pepř |
Do špalíku kotlety uděláme z obou stran několik zářezů nožem a do každého otvoru zasuneme proužek špeku. Vepřovou kotletu ještě nahoře jemně nařízneme do tvaru mřížky, potřeme olivovým olejem, posypeme kořením, solí a pepřem. Necháme alespoň půl hodiny uležet. Mrkev oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky, oloupanou cibuli rozkrájíme na kolečka, česnek na plátky. Anglickou slaninu nakrájíme na silnější plátky. Do pekáče nalijeme trochu olivového oleje a rozetřeme. Na dno narovnáme nakrájenou cibuli, mrkev, česnek, slaninu a na vrstvu zeleniny a slaniny položíme prošpikovanou a okořeněnou vepřovou kotletu. Zakryjeme vrchním pekáčem nebo poklicí a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 150 °C asi 2 hodiny. Během pečení poléváme maso vypečenou šťávou, případně podle potřeby podléváme trochou vody. Ke konci přípravy maso vyjmeme, vypečenou šťávu zaprášíme moukou, maso do pekáče znovu vložíme a pečeme asi 15 minut bez poklice. Upečené maso je měkké a se zlatavou kůrkou. Upečenou vepřovou kotletu nařežeme na slabé plátky, polijeme vypečenou šťávou se zeleninou. Vyzkoušejte ji podávat s usmaženými cibulovými kroužky a budete překvapeni kombinací chutí.
To nejlepší z velikonoční kuchyně
První jarní sluníčko nám už za pár dní přinese jedny z nejdůležitějších svátků - Velikonoce. Velikonoční kuchyně je velmi pestrá a bohatá, každé jídlo na stole má svůj význam. Na velikonoční tabuli by rozhodně neměl chybět nadýchaný mazanec, kynuté jidáše, beránek, ale i dozlatova propečené jehněčí. Přinášíme vám spoustu do detailu doladěných tipů a velikonočních receptů.
Pečeme vepřové maso: Nejlepší recepty našich babiček
Inspirujte se recepty z vepřového masa, které jsou sice časově náročnější, ale za ten výsledek stojí. Kdy jindy než o víkendu se vrhnout na vepřovou pečeni nebo pomalu pečené koleno.
Autor:Dana
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena