Trhané vepřové maso z krkovice je jednoduché na přípravu a s libovolnou přílohou zalahodí každému.
marináda | |
---|---|
1 kg | vepřová krkovice s kostí |
1 lžička | mletý černý pepř |
2 lžíce | mletá uzená paprika |
1 lžíce | mletý kmín |
1 lžíce | sůl |
200 ml | voda |
Trhané maso je vděčná a lahodná verze přípravy vepřového masa. Připravíme si krkovici, ze které okrájíme přebytečné kousky tuku. Maso důkladně osolíme a ze všech stran obalíme ve směsi koření. Povrch masa nakrájíme na mřížky. Je možné nechat maso takto naložené do druhého dne, ale pokud nemáte tolik času, nebude to příliš na škodu.
Pak už přichází na řadu samotné pečení. Základem je pomalé pečení na cca 90 stupňů, šest až osm hodin, případně déle. I za takové tři hodiny při teplotě 170 stupňů však dosáhnete lahodného výsledku, kterým rozhodně neurazíte. Maso stačí trochu podlít, vložit do trouby a občas zkontrolovat. V poslední půlhodině pečení zvýšit teplotu na 200 stupňů a nechat dopéct maso odkryté, aby zezlátlo a dostalo křupavou kůrku na povrchu. Stejným způsobem je možné maso upéct v remosce, tady ještě víc ušetříte čas, jen bude potřeba maso otáčet. Maso se po upečení bude rozpadat a snadno jej prsty potrháte po vláknech.
Trhané vepřové maso bude skvělé na čerstvých křupavých bagetách se salátem a dresinkem, ale klidně třeba také s bramborovou kaší či jinou vámi oblíbenou přílohou k masu.
Pečeme vepřové maso: Nejlepší recepty našich babiček
Inspirujte se recepty z vepřového masa, které jsou sice časově náročnější, ale za ten výsledek stojí. Kdy jindy než právě s nadcházejícím víkendem se vrhnout na vepřovou pečeni nebo pomalu pečené koleno.
Vepřová krkovice, panenka i kotleta v originálních receptech
Vepřové maso je v Česku jedním z nejoblíbenějších. Nejlibovějšími druhy vepřového masa jsou kýta, kotleta a panenka. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které užijete o víkendu na slavnostní oběd, ale i přes týden jako rychlovku pro celou rodinu.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena