Vepřová krkovice patří v české kuchyni k nejvděčnějším kouskům. Je šťavnatá, prorostlá a ideální na pečení, grilování, dušení i mletí. Přinášíme vám osvědčená jídla z krkovičky, která se hodí k běžnému vaření i na víkendovou hostinu.
Pět soutěžících, pět přístupů a jedna otázka: kdo zradí nejchutněji v týdnu Prostřeno Zrádci? Pět osobností, pět přístupů, pět příběhů. Někdo víc vařil, jiný bavil, další dojal. Byl to týden chutí, zákrut, srandy i zrady. Kdo vyhrál v Prostřeno Zrádci 2025? A kdo si získal srdce diváků?
Slunečné dny a teplé večery často způsobí, že žhavíme venkovní grily a vymýšlíme, co dobrého připravíme. Oblíbenými stálicemi grilovaček jsou pořádný steak, šťavnatý burger nebo voňavé klobásky. Jenže právě tyto grilované dobroty často zbytečně utrpí kvůli chybám, kterým můžeme předejít. Co všechno může steak nebo burger pokazit a jak se tomu vyhnout?
Co všechno dát do těstovinového salátu? Odpověď je jednoduchá a zároveň velmi nejednoznačná: Salát z těstovin unese spoustu surovin od čerstvé a nakládané zeleniny, přes sýry a vejce až po maso. Skvěle k nim ladí majonézové a jogurtové dresinky, i lehčí zálivky. Těstovinové saláty se snadno připravují, skvěle chutnají a dají se nekonečně obměňovat podle toho, co zrovna máte po ruce. Vyzkoušejte některé z našich receptů.
Ačkoli někdo může mínit, že kuřecí prsa jsou suchá a nudná, opak je pravdou. Je však potřeba vědět, co jim svědčí a jak je upravit. Mít kuřecí prsa v mrazničce vždycky po ruce umožní vždycky uvařit něco dobrého, i když nemáme nakoupeno. Co tedy uvařit z kuřecího masa? Dobrých jídel je nespočet!
Co uvařit z jehněčího? Pečené jehněčí je lahůdka, který zaslouží výjimečné příležitosti. Jehněčí se peče v mnoha zemích na Velikonoce a považuje se za delikatesu. Pokud se dostanete k jehněčímu, určitě si pochutnáte. Jak ho připravit?
Mleté maso má spoustu podob, můžeme ho dochucovat a upravovat na rozmanité způsoby. Vybrali jsme pro vás recepty, které jsou snadné na přípravu a vhodné pro jakoukoliv příležitost.
Vepřové dokáže být neodolatelně šťavnaté, křupavé i jemné zároveň - navíc bez velké námahy. Božskou vepřovou zvládne každý i ten, kdo nestojí v kuchyni příliš často. Potřeba nejsou žádné velké složitosti. Stačí trocha času, chuť a láska k vepřovému.
Velikonoce nejsou jen pomlázka a barvení vajec – jsou také svátkem výjimečných pokrmů. Velikonoční stůl hraje barvami a voní po čerstvém pečivu a jarních bylinkách. Připravili jsme pro vás kulinářský kvíz, který Vás zavede do velikonoční kuchyně u nás i v zahraničí. Poznáte tradiční velikonoční speciality? Otestujte se!
Drůbež, ryby, zvěřina i všechny druhy masa lze poměrně jednoduše zmrazit. Ale i tak přidám několik dobrých rad, jak si maso před mrazením nejlépe upravit.
Chcete si užít zážitek v prvotřídní restauraci, ale trochu vás odrazuje, kolik to bude stát? Akce s názvem Restaurant Week otevírá dveře do špičkových podniků všem, i těm, co mají obavy. Stanovené tříchodové menu má pevně stanovenou cenu 490 Kč nebo 790 korun a kupuje se předem online. Možnost ochutnávat je právě teď!
Historicky byl masopust označení pro období před čtyřicetidenním půstem, dnes ho většina lidí vnímá spíše jako oslavu končící zimy. A také příležitost k setkání s přáteli u bohatě prostřeného stolu. Které sváteční dobroty tradičně patří na masopustní hostinu? Jsou to třeba masopustní guláš, vepřová roláda, bůčková tlačenka i výtečná huspenina. A koblížky!
Jednoduché recepty s kuřetem, které se hodí k přípravě oběda nebo večeře jistě ocení celá rodina. Máme pro vás pečené kuřátko s masem odpadajícím od kosti a zlatavou křupavou kůrčičkou v mnoha různých chuťových variacích.
Tatarák trhá žebříčky v oblíbenosti v pivnicích i luxusních restauracích. Stačí dobré maso, zvládnutá příprava a připravit ho můžeme i doma. Není nutné sahat po drahé svíčkové – dobře poslouží i cenově dostupnější části hovězího, jako zadní kýta nebo vysoký roštěnec. Jak vybrat maso na tatarák a čím ho doladit?
Maso není jen surovina – je to základní kámen mnoha skvělých pokrmů. Když s ním zacházíme správně, odvděčí se nám šťavnatostí, křehkostí a dokonalou chutí. Jak ho skladovat, krájet a připravovat, aby křehké, chutné a bezpečné? Pojďme si to rozebrat od prvního řezu až po poslední sousto!
Pět hostitelů, pět jedinečných večerů a jeden vítěz – Jihomoravský kraj se tento týden stane dějištěm kulinářských experimentů, překvapení i ostré kritiky. Od evropské ochutnávky přes kouzelnické menu až po tajemné názvy pokrmů, které hosty nechají tápat, bude o zábavu i dramatické momenty postaráno. Kdo zazáří a kdo narazí na nesmlouvavou kritiku?
Butter Chicken čili máslové kuře dostanete v Indii pod názvem Murgh Makhani. Patří mezi nejoblíbenější indická jídla, které kombinuje šťavnaté kousky grilovaného kuřete v krémové rajčatové omáčce. Recept vznikl ve 40. letech v Dillí jako způsob, kterým využít zbytky kuřete připravovaného ve speciální peci - tandúru. Skvělé je, že všechny potřebné suroviny jsou běžně dostupné a pokrm tak snadno připravíte sami!
Pečeným kuřetem se vždycky zavděčíte. Hodí se jak na slavnostní oběd, tak k rychlé rodinné večeři. A nejlepší na něm je, že nejlépe chutná jen se solí. Aby bylo kuře dokonale šťavnaté, nevysušené a mělo křupavou kůžičku, je důležité zvolit správnou teplotu a dobu pečení. Jak dlouho se peče kuře, na kolik stupňů a jak dosáhnout nejlepší chuti?
Zabijačka u nás vždy úzce souvisela s masopustními tradicemi, po které následovaly bezmasé týdny až do Velikonoc. Nešlo jen o ledajakou a obyčejnou porážku domácího zvířete za účelem nasycení. Domácí zabijačky bývaly velkou společenskou událostí tradičního českého venkova a podíleli se na nich sousedé z blízkého i širokého okolí.