
Nostalgická vzpomínka na dětství a prázdniny, jedno z nejoblíbenějších sladkých českých jídel! První jahody v sezóně v opravdu chutné podobě. Objevte 7 variant jahodových knedlíků – tvarohové, kynuté, bezlepkové i veganské. Recepty, tipy na oblíbené sladké jídlo, které neomrzí.
Jahodové knedlíky jsou jídlem, které se dá připravit na mnoho způsobů. Stačí zvolit oblíbené těsto, dobře do něj jahody zabalit a knedlíky nerozvařit (nebo nenechat zdrcnout - v případě kynutého těsta).
-> Čím vším posypat ovocné knedlíky? Zkuste strouhanku, mák nebo jogurt
Nejrychlejší cesta k domácím ovocným knedlíkům vede přes tvaroh. Tvarohové těsto na knedlíky je rychlé, nepotřebuje čas na kynutí, je vláčné a lehce stravitelné.
Na přípravu tvarohových knedlíků se používá měkký tvaroh, vejce, máslo a hrubá nebo polohrubá mouka.
-> Tvarohové knedlíky s jahodami a jahodovou zálivkou
Tradiční varianta knedlíků z kynutého těsta bývá nadýchanější a sytější. Příprava je náročnější na čas, protože těsto potřebuje kynout. Ale ten výsledek stojí za to.
-> Jahodové knedlíky vařené nad párou
K přípravě ovocných knedlíků z bramborového těsta se používají vařené brambory, vejce a polohrubá mouka. Těsto je pevnější a méně sladké, ale dobře drží tvar a krásně kontrastuje s jakýmkolik ovocem, včetně jahod.
Bezlepková varianta těsta na knedlíky funguje nejlépe z tvarohu nebo brambor a příměsi bezlepkové mouky – např. kukuřičné, rýžové nebo pohankové.
-> Bezlepkové tvarohové ovocné knedlíky
Bez vajec a mléčných produktů – ideálně opět z bramborového nebo tvarohového těsta s rostlinnými alternativami. Výsledkem je lehké a dietní jídlo.
Odpalované těsto známe spíš v souvislosti s věnečky a větrníky, ale dají se z něj připravit lahodné ovocné knedlíky. Těsto se v základu nejdřív povaří v hrnci (máslo, mouka, voda), poté se vmíchají vejce a zpracuje se do hladka.
-> Jahodové knedlíky z odpalovaného těsta
Tato varianta potěší všechny, kdo rádi vaří úsporně a bez plýtvání. Toustový chléb můžeme nastrouhat, rozmixovat nebo nakrájet na kostičky a namočit do mléka. Pak se pečivo spojuje s klasickými "knedlíkovými" surovinami, jako jsou vejce a mouka, případně trocha mléka nebo tvarohu. Vznikne vláčné těsto, které dobře drží pohromadě.

Recepty na ovocné knedlíky, které by vám neměly ujít:
Ovocné knedlíky z krupicové kaše
Tvarohové knedlíky s rebarborou
Drobenkový koláč s jahodami a rebarborou krok za krokem
Rebarbora a jahody si spolu skvěle rozumí. V tomto čistě rostlinném receptu si je připravíme v podobě drobenkového koláče s vanilkovou náplní.
Recept na tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou krok za krokem
Tentokrát si připravíme jemné tvarohové knedlíčky v jahodové omáčce. Jen pár surovin stačí k tomuto výbornému pokrmu, který si zamilujete! Navíc, pokud máte v mrazáku ještě zásobu jahod z loňska, je čas je před sezónou ještě šikovně použít.
Rychlý jahodový koláč bez mléka a vajec krok za krokem
Recept na veganskou variantu jahodového koláče. Neuvěříte, jak je snadný a dobrý!
Lepší jste nejedli! Recept na jahodovou bublaninu krok za krokem
Jahod už brzy budou plné zahrádky. Pojďme si společně krok za krokem připravit oblíbený moučník - bublaninu. Tahle je opravdu dokonalá!
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena