Tato plodina je v domácnostech velice používaná, nechybí snad v žádné kuchyni a každý z nás ji zná i v jiných úpravách, než jenom jako přílohu k dobrému masu.
26.06.2007
ČÍST VÍCETěstoviny jsou stále více oblíbenou přílohou. Mnoho lidí dává přednost rajské s kolínky než s knedlíky. Pojďme si spolu o nich něco říci.
13.06.2007
ČÍST VÍCEŠmakoun sice zní jako přezdívka pro muže s bezedným žaludkem, ve skutečnosti se jedná o zdravou delikatesu.
09.06.2007
ČÍST VÍCETato méně známá a ne moc používaná houba si tedy zasluhuje pozornost. Stimuluje totiž imunitní systém a obsahuje spoustu dalších věcí, o kterých si teď řekneme. Hlíva, latinským názvem Pleurotus ostreatus, je cizopasná houba, kterou v přírodě naleznete na jaře nebo na podzim na kmenech většiny listnatých stromů.
05.06.2007
ČÍST VÍCEKurkuma je často označována za žlutý zázrak z Asie. Důvodem není pouze její velmi široké uplatnění v potravinářství a její barvící schopnosti, ale také její síla léčit a uzdravovat.
29.05.2007
ČÍST VÍCETepelně neupravená, čili syrová strava, tvoří nejdůležitější část zdravého stravování. Ovoce a zelenina v syrovém stavu obsahují nejen bílkoviny, tuky a sacharidy, ale i mnoho vitamínů, minerálních látek, stopových prvků, enzymů, aromatických látek a nenasycených mastných kyselin. Vše nezbytné pro náš organismus
09.05.2007
ČÍST VÍCEJde-li o zdravotní stav, je zřejmé, že ne vždy je vše, co se týká životního stylu, v pořádku. Civilizační nemocí je dnes v první řadě onemocnění srdce a cév, ale i nádorové onemocnění. Mnoho lidí má problémy právě s výživou, která ovlivňuje příčiny onemocnění. Co s tím?
08.05.2007
ČÍST VÍCENedávno jsem zde psala o klasické pšenici seté. V posledních letech se ale stále víc vrací do podvědomí lidí zdravější odrůda pšenice, Triticum spelta L. neboli pšenice špalda.
30.03.2007
ČÍST VÍCEČetli jste předchozí články o bazalce a byli překvapeni možnostmi jejího využití? Hlavně v kuchyni se fantazii meze nekladou a bazalky pak není nikdy dost.. Možná i proto se necháte zlákat na vypěstování své vlastní úrody.
29.03.2007
ČÍST VÍCEJe pravda, že tato zelenina nepatří právě k mým oblíbeným, ale přesto jsem se rozhodla o ní napsat. Je totiž vždy lepší, "znát svého nepřítele". Možná ani vás si pórek nezískal, ale třeba nakonec všichni změníme názor.
29.03.2007
ČÍST VÍCEI v dnešní době si každý z nás pomalu uvědomuje, že zdraví je to jediné, co nám zůstane, pokud přijdeme o všechno. Jak si ale "udržet" zdraví v době plné emulgátorů, konzervantů, stabilizátorů a tuků? A což teprve aféry týkající se masných výrobků v supermarketech. Jednou z možností je stát se vegetariánem. Určitě mnoho z vás protáhlo obličej skoro na zem., protože jako má vegetariánství spoustu příznivců, má také spoustu nepřátel. Přibližme si tedy klady, zápory a důvody přechodu na vegetariánskou stravu a také tuto kuchyni.
17.03.2007
ČÍST VÍCEZákladem, jak začít zdravě jíst, je začít zdravě vařit. Jednou z mnoha možností je začít vařit a péct v páře. Pokud však nechcete investovat peníze do drahých parních hrnců, které pak musíte složitě umývat a čistit, je pro vás římský hrnec to pravé. Pokrmy připravené v římském hrnci získají nenapodobitelnou chuť a zelenina neztratí barvu.
14.03.2007
ČÍST VÍCEJelikož se celý tento týden nese ve znamení ovoce a většinou se jedná o ovoce, které připraví náš organismus na boj s jarní únavou, a tak trochu i do plavek, budeme si dneska povídat o ananasu. Ten totiž patří do skupiny "tukožroutského" ovoce.
09.03.2007
ČÍST VÍCEV předchozím článku nazvaném Vegetariánsvtí jsme si osvětlili důvody, proč se vlastně lidé vegetariány stávají. Roli hraje etika, ekonomika, životní prostředí a v neposlední řadě také zdravotní důvody. Jestli jste se rozhodli, že si vegetariánství vyzkoušíte nebo vás tato tématika zajímá, čtěte dál.
06.03.2007
ČÍST VÍCEZ vlastní zkušenosti musím přiznat, že když jsem si jako malá mohla vybrat rybíz, který budu otrhávat a potajmu si i strkat do pusy, černý rybíz byl až na posledním místě. Jak ale člověk roste, chutě se mění, získala jsem spoustu užitečných informací a dnes se černému rybízu rozhodně nevyhýbám.
04.03.2007
ČÍST VÍCEAč si mnozí myslí, že slunečnicová, dýňová či sezamová semínka patří leda do ptačích krmítek, není to pravda. Zdravá pražená zrnka můžeme "zobat" i my, třeba večer u televize místo smažených brambůrků.
27.02.2007
ČÍST VÍCEKdyž mi kamarádka řekla, že si koupila syrovátku a bude ji pít místo jednoho jídla denně, nijak mě to neoslovilo. Nejen, že už pouhé slovo syrovátka ve mně nevzbuzovalo přílišnou důvěru, ale byla jsem přesvědčená, že zhubnout mohu lépe a chutněji.
21.02.2007
ČÍST VÍCEPod pojmem exotická kuchyně si většina z nás představí hlavně plody moře, nebo různé jedlé červy a pražené kobylky. Co takhle dát si pichlavý kaktus. Nebojíte se?
20.02.2007
ČÍST VÍCELuštěniny jsou levnou a výživnou alternativou masa, protože obsahuje velké množství bílkovin. Hrách, fazole, čočka, to všechno jsou luštěniny, které sice obsahují bílkoviny, ale chybí jim důležité aminokyseliny, které jsou nutné k růstu a udržení svalů a tkání. Proto by měly být podávány s rostlinnou potravou. Přiblížíme si základní druhy luštěnin.
09.02.2007
ČÍST VÍCEZima se blíží ke konci a za chvíli tu budeme mít jaro. Zemědělci a naše těla konečně dostanou zelenou. V tomto období můžeme tělu dopřát skvělou delikatesu. A pokud stále ještě toužíte něco málo shodit do plavek, jsou nové brambory tím pravým pomocníkem
06.02.2007
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena