Syrová zelenina a ovoce obsahují kromě jiného také velké množství nestravitelných látek - vlákninu, celulózu, pektiny, které však velmi příznivě působí na celý náš organismus. Urychlují pohyb zbytků potravy tlustým střevem. Vláknina má dokonce omezenou schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi, u diabetiků lze s výhodou využít schopnost vlákniny snižovat hladinu glukózy v krvi. Dostatečné množství vlákniny v potravě je nejlepší prevencí zácpy, hemeroidů a nádorů tlustého střeva a konečníku. Na osobu bychom měli sníst asi 500 gramů zeleniny nebo ovoce denně, přitom polovina tohoto množství by měla být právě v syrové formě.
Kdy syrovou zeleninu a ovoce jíst?
Někteří z nás se domnívají, že salát nebo ovoce se má jíst až po hlavním jídle. Pokud jde o zásady přírodní kuchyně, měli bychom se naučit jíst takovou zeleninu a ovoce právě naopak - před jídlem. Máme-li připravenou velkou mísu syrového salátu, podáváme ji ještě před polévkou nebo hlavním pokrmem. Syrová strava je nejpřirozenější a také nejzdravější. Je proto důležité, aby její podíl byl v naší výživě co největší. Změníme tedy pořadí důležitosti jednotlivých chodů a najíme se nejprve syrového salátu, pak se dojíme vařeným jídlem. Snažíme se každé jídlo syrovým předkrmem zahájit, a to i v případě, že nemáme čas. Stačí sníst 1 - 2 jablka, kedlubnu či jiné ovoce nebo zeleninu. Syrová strava je totiž velmi důležitá pro naše zdraví a nedá se ničím nahradit!
Praktické rady
- Zeleninu a ovoce kupujeme čerstvé. Nejlepší je vlastní zahrádka, ze které můžeme ovoce a zeleninu přímo sklízet.
- Zeleninu a ovoce uchováváme správným způsobem, protože některé vitamíny jsou citlivé na světlo. Třeba provitamín A v mrkvi a špenátu.
- Ovoce a zeleninu neskladujeme zbytečně dlouho. Působením kyslíku ztrácíme provitamín A a vitamín C.
- Zeleninu a ovoce mechanicky upravujeme až těsně před konzumací. Pokud možno používáme nerezové nástroje. Brzy připravené ovoce a zelenina oxidací rychle ztrácí vitamíny.
- Ovoce a zeleninu nenecháváme dlouho odmáčet ležet ve vodě. Některé vitamíny jsou totiž rozpustné ve vodě a vitamíny se tak vyplaví.
- Zeleninu a ovoce vždy důkladně omýváme v teplé vodě. Listy zelené zeleniny (saláty) omýváme jednotlivě. Zeleninu a ovoce s pevnou slupkou omýváme pomocí kartáčku a vysoušíme utěrkou.
- Vrchní listy kupovaných salátů a zelí vždy vyhazujeme, protože bývají ošetřeny a špinavé.
- Zeleninu a ovoce s hrbolatým či chlupatým povrchem myjeme důkladněji , protože škodlivé látky mají větší šanci se na povrchu udržet (květák, meruňky, broskve, jahody. Pozor dáváme na citrusové plody, jejichž kůra bývá při přepravě chemicky ošetřena.
- Množství připravovaných syrových potravin bychom měli uvážit, abychom zbytečně neplýtvali vitamíny a dalšími látkami.
- K přípravě salátů používáme oleje lisované za studena. Nejvhodnější jsou olivové, slunečnicové a sojové.
- K ovoci a zelenině používáme přírodní jablečný ocet nebo jiný podobný. Ocet pak činí salát lépe stravitelný a mírně podporuje trávení. Když nemáme ocet, použijeme citronovou šťávu.
- Do zálivek můžeme k přírodním octům a citronové šťávě používat taky kysané mléčné produkty, které obsahují méně tuků - bílý přírodní jogurt. Šlehačka nebo zakysaná smetana obsahují více tuků.
- Ovocné saláty můžeme podávat jako zákusek místo moučníků. Jsou zdravější, stravitelnější a člověk se po nich necítí tak těžce. Cukr nahrazujeme medem.
Pokud máme rádi ovoce a zeleninu, záleží už jen na naší fantazii a dostupnosti vybraného ovoce a zeleniny. Nezapomínejme, že jíme také očima! Máte své tipy na oblíbené ovoce a zeleninu? Foto:
Profimedia.cz