S ananasem do plavek!

S ananasem do plavek!

Jelikož se celý tento týden nese ve znamení ovoce a většinou se jedná o ovoce, které připraví náš organismus na boj s jarní únavou, a tak trochu i do plavek, budeme si dneska povídat o ananasu. Ten totiž patří do skupiny "tukožroutského" ovoce.

15720×

Vzhled a fakta o ananasu

Plod ananasu snad viděl opravdu každý. Někteří z nás se jej pokoušeli doma vypěstovat. Ale málokomu se to opravdu povedlo. Kdyby se v tomto oboru soutěžilo, byla by moje maminka přebornicí v neúspěchu. Nic jí nezazlívám! Ananas je tropická bylina. Je to mnoholetka. Má ostré mečovité listy, které u země tvoří růžici. V jejím středu se vytváří krátká květní osa s mnoha květy. Po odkvětu srůstají jednotlivé plody ve složené plodenství. To je ananas. Může být až 3 kilogramy těžký. Největšími producenty jsou Čína, Mexiko, Havaj a Brazílie. Samotný plod ananasu má žlutou až nazlátlou barvu. Může mít ale barvu také červenou, fialovou nebo černou. Dužnina je žlutá až bělavá a odrůdy určené k vývozu jsou bez semen. Opravdu zralý plod by měl být temně zlatavé barvy, nasládlé cukrové vůně a trošinku měkký.

Léčivé účinky ananasu

Ananas obsahuje až 90% vody. Zbytek tvoří vitamíny B, C, provitamin A, draslík, hořčík, vápník, fosfor, zinek, železo a důležité kyseliny, které podporují trávení a močopudnost. Ananas má málo sodíku. Hlavně ale obsahuje biotin, enzym bromelin a mangan! Organismus využívá bromelin při trávení bílkovin - maso. Štěpí totiž bílkoviny na aminokyseliny a tím ovlivňuje trávení. Také však působí protizánětlivě a urychluje regeneraci tkání. Mangan je důležitý při tvorbě zdravých kostí, působí protizánětlivě, uvolňuje svalový systém a snižuje hladinu fibrinogenu. Vysoká hladina fibrinogenu totiž ohrožuje náš mozek a srdce zvýšenou krevní srážlivostí. Mangan také chrání žaludeční sliznici. Biotin podporuje fermentaci uhlohydrátů a tím snižování váhy. Ananas patří mezi nejznámější a nejúčinnější spalovače tuků. Právě díky tomu je součástí spousty diet. A nejen to - z ananasu se také vyrábějí potravinové doplňky vhodné k užívání při odtučňovacích kúrách. Ananas totiž pomáhá tuk odbourávat tam, kde to je skutečně třeba. Pokud ale pravidelně jíme čerstvý ananas, není třeba brát další podpůrné prostředky na hubnutí. Jestliže trpíte horečkami a depresemi, určitě byste měli pravidelně pít ananasovou šťávu. Toto všechno ale platí pouze pro čerstvě a plně zralé plody! Nezralé nebo zkažené plody bychom neměli konzumovat. Obsahují totiž extrémní množství kyselin. Můžeme si tak poškodit zuby a žaludeční sliznici. Také bychom měli vědět, že při konzervování ananas ztrácí až 60 % všech vitamínů a minerálů a zázračný bromelin se rozkládá. Pro údajné erotizující působení je ananas oblíben v oblastech Karibiku.

Kuchyňské použití ananasu

Uplatnění ananasu v kuchyni je široké. Bohužel jej mnozí z nás používají pouze ve sladké kuchyni na ozdobu dortů, pohárů, pudinků nebo palačinek. Maximálně jej přidáváme do ovocných salátů nebo koktejlů. V asijské kuchyni je však ananas nepostradatelnou surovinou. Ať už se jedná o tradiční kung-pao nebo o sladkokyselé omáčky. Zkoušeli jste ale grilovaný ananas? To je opravdu pochoutka. Tepelně upravený ananas je skvělý. Za prvé obzvláštní každý masitý pokrm a za druhé maso krásně změkne a zvláční. Právě díky bromelinu. Ten se také v potravinářství používá jako změkčovadlo mas. Pokud vám bývá po jídle těžko, zkuste si vždycky sníst kousek čerstvého ananasu.Určitě bychom neměli zapomenout na kombinaci ananasu a darů moře. Ananas také můžete naplnit. Stačí jej rozkrojit podélně a dužninu vydlabat. Já osobně k masu na ananasu vždycky přidávám sójovou omáčku a trochu láku ze sterilovaných okurek. Není to však podmínka nebo nutné pravidlo.

Skladování

Jak správně skladovat ananas? To je opravdu zapeklitá otázka. Ananas totiž nesnáší chlad. Do ledničky tedy určitě nepatří. Měli bychom jej skladovat spíše při teplotě kolem 16 °C. Jeho konzumaci bychom však neměli nechávat na poslední chvíli. Ananas má totiž tendenci rychle se vevnitř kazit. Takže se vám klidně může stát, že se tři dny těšíte na ananas a ve finále zjistíte, že jej můžete vyhodit, protože je uprostřed shnilý. Samozřejmě vás přejde všechna chuť a příště si hodně rozmyslíte, jestli si jej znovu koupíte. Což je opravdu škoda. Pokud se opravdu snažíte do letních dovolených shodit pár kilo do plavek nebo stále bojujete s přebytečnými kaloriemi, ananas jistě bude tím správným pomocníkem a vaší tajnou zbraní. A já už vím, co si koupím zítra ke svačině. Zkoušeli jste někdy ananasovou dietu? Foto:Profimedia.cz
Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena