Nové brambory jsou ideální dietní pochoutkou. Jejich kalorická hodnota se zvyšuje teprve smažením nebo díky tučným přílohám. Jestliže si je tedy usmažíme, musíme počítat s tím, že kila půjdou dolů trochu hůř. Kromě nízké kalorické hodnoty jsou nové brambory výjimečné díky spoustě vláknin, bílkovina sacharidů. Také dodávají cenný draslík a vitamín C.
Vitamín C však ihned po sklizni začne z brambor rapidně klesat. Takže jsou lepší brambory konzumované těsně po sklizni. Proto je také lepší nové brambory kupovat častěji. Máme je čerstvé a navíc zdravější, než když si je skladujeme týden doma. Další z jejich předností je tenká slupička. Tudíž není nutno je loupat a také tím odpadají další ztráty vitamínů. A když už je loupané potřebujeme, určitě nad nimi nestrávíme celé dopoledne.
Bez loupání
Nové brambory jsou skvělé i se slupkou. Stačí brambory omýt jemným kartáčkem pod proudem vlažné vody. Jejich chuť podtrhneme, přidáme-li s nimi do vody i svazek jarních bylinek. Pozor! Brambory vaříme pozvolna pod pokličkou, ne za doprovodu klokotající vody. Brambory pak jsou chutnější a zachovají si vyšší obsah vitamínů.
Pečené nové brambory
Brambory si 15 minut předvaříme. Potřeme je jemně olejem, osolíme a zabalíme do pečícího papíru. Pečeme je pak na plechu v troubě 15 minut při zhruba 175 °C. Takto upravené brambory se hodí ke grilovanému masu nebo jen tak s tvarohem. Samozřejmě můžeme brambory péct i v uhlících na grilu nebo táborákovém ohni. Stačí je omýt, usušit, zabalit do alobalu, a pak už jen šup s nimi do ohně.
Plněné nové brambory
Ve slupce uvařené brambory skrojíme na delší straně a lžičkou nebo vykrajovátkem vydlabeme. Vydlabanou hmotu rozmačkáme a můžeme ji použít jako základ pro různé - i pikantní náplně.
Foto:
Profimedia.cz