Těstoviny jsou stále více oblíbenou přílohou. Mnoho lidí dává přednost rajské s kolínky než s knedlíky. Pojďme si spolu o nich něco říci.
Těstoviny jsou výrobky ze syrového těsta, upravené tvarováním a jejím sušením. Připravují se z těstovinové pšeničné mouky, hrubé pšeničné mouky nebo ze směsi těchto mouk. K pšeničné mouce se přidává voda, vaječná melanž i sójová mouka (melanž je dokonalá promíchaná směs bílků a žloutků). Pro výrobu vysoce kvalitních těstovin se používá mouka z tvrdé pšenice (semolina). Těstoviny z ní se nerozvařují a jsou chutnější, jsou trvanlivé, lehce stravitelné. Velmi se doporučují.
Všechny druhy těstovin vaříme v dostatečném množství vařící a osolené vody. Po uvaření si je scedíme, případně propláchneme vlažnou vodou a necháme je odkapat. Někteří je také mastí olejem nebo máslem. Doba vaření závisí na velikosti a druhu těstovin. Průmyslově vyráběné těstoviny uvaříme jen částečně a potom si je necháme dojít pod poklicí.
Domácí výroba těstovin je náročná. Proto většina dává přednost koupi již hotových těstovin. Doma si však můžeme vykrajovat a tvořit vlastní zajímavé tvary podle fantazie. Můžeme si je také chuťově zvýraznit kořením, zeleninovými natěmi, zeleninou, slaninou a podle své fantazie a chuti.
Těchto těstovin máme velmi veliký široký sortiment. Můžeme vybírat z mnoha tvarů, barev a také příchutí. Pozadu nezůstává ani velikost. Těstoviny jsou vhodnou přílohou k masitým pokrmům, omáček.
Druhy těstovin podle složení si rozdělujeme na vaječné, vaječné s mlékem, bezvaječné.
Dále máme těstoviny celozrnné, pro dietní stravování se použijí bezlepkové těstoviny. Rýžové těstoviny mají svůj původ v Číně a zemích Orientu. Rýžové nudle, rýžový papír, skleněné nudle s rýžové mouky a fazolí mungo - rýžové těstoviny se vyrábějí z vody a rýžové mouky. Do barevných těstovin se přidávají různé barevné přísady například kurkuma, barvivo sépií, špenát, bazalka, kari, rajčata.
Těstoviny se používají především jako příloha. S oblibou se však používají i jako zavářka do polévek, do salátů, k zapékání, jako předkrm studený nebo teplý. Těstoviny se skladují stejně jako mouka.
Jaké jsou vaše nejoblíbenější těstoviny? S čím je jíte nejraději?
Foto: Profimedia.cz
autor admin_terka
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena