Těstoviny a jejich výroba

Těstoviny a jejich výroba

Těstoviny jsou stále více oblíbenou přílohou. Mnoho lidí dává přednost rajské s kolínky než s knedlíky. Pojďme si spolu o nich něco říci.

24395×

Výroba těstovin

Těstoviny jsou výrobky ze syrového těsta, upravené tvarováním a jejím sušením. Připravují se z těstovinové pšeničné mouky, hrubé pšeničné mouky nebo ze směsi těchto mouk. K pšeničné mouce se přidává voda, vaječná melanž i sójová mouka (melanž je dokonalá promíchaná směs bílků a žloutků). Pro výrobu vysoce kvalitních těstovin se používá mouka z tvrdé pšenice (semolina). Těstoviny z ní se nerozvařují a jsou chutnější, jsou trvanlivé, lehce stravitelné. Velmi se doporučují.

Vaření těstovin

Všechny druhy těstovin vaříme v dostatečném množství vařící a osolené vody. Po uvaření si je scedíme, případně propláchneme vlažnou vodou a necháme je odkapat. Někteří je také mastí olejem nebo máslem. Doba vaření závisí na velikosti a druhu těstovin. Průmyslově vyráběné těstoviny uvaříme jen částečně a potom si je necháme dojít pod poklicí.

Dělení těstovin

Těstoviny po domácím způsobu

Domácí výroba těstovin je náročná. Proto většina dává přednost koupi již hotových těstovin. Doma si však můžeme vykrajovat a tvořit vlastní zajímavé tvary podle fantazie. Můžeme si je také chuťově zvýraznit kořením, zeleninovými natěmi, zeleninou, slaninou a podle své fantazie a chuti.

Těstoviny průmyslově vyráběné

Těchto těstovin máme velmi veliký široký sortiment. Můžeme vybírat z mnoha tvarů, barev a také příchutí. Pozadu nezůstává ani velikost. Těstoviny jsou vhodnou přílohou k masitým pokrmům, omáček.

Druhy těstovin podle složení si rozdělujeme na vaječné, vaječné s mlékem, bezvaječné.
Dále máme těstoviny celozrnné, pro dietní stravování se použijí bezlepkové těstoviny. Rýžové těstoviny mají svůj původ v Číně a zemích Orientu. Rýžové nudle, rýžový papír, skleněné nudle s rýžové mouky a fazolí mungo - rýžové těstoviny se vyrábějí z vody a rýžové mouky. Do barevných těstovin se přidávají různé barevné přísady například kurkuma, barvivo sépií, špenát, bazalka, kari, rajčata.

Použití těstovin v kuchyni

Těstoviny se používají především jako příloha. S oblibou se však používají i jako zavářka do polévek, do salátů, k zapékání, jako předkrm studený nebo teplý. Těstoviny se skladují stejně jako mouka.

Jaké jsou vaše nejoblíbenější těstoviny? S čím je jíte nejraději?

Foto: Profimedia.cz