Slunečnicová semínka
Nažky, které vznikají na obrovských úborech slunečnic, mají charakteristickou tmavě šedou barvu a podlouhlý tvar. Semínka pražené slunečnice jsou v dobrém slova smyslu návyková a když se do jejich vyloupávání a konzumace čas od času pustí i můj otec, kterému jiná než masitá strava nic neříká, není důvod, proč by neměly chutnat třeba vám. Začít můžete například s pečivem posypaným slunečnicí. Semínka lze použít i při pečení místo oříšků nebo jako zpestření třeba do zeleninových salátů.
Co je na nich zdravého?
Kromě vydatného množství vlákniny nám slunečnicová semínka nabízí hořčík, který podporuje správnou funkci nervů a svalů, a selen, jenž působí především proti volným radikálům. Dále jsou slunečnicové nažky pokladnicí vitamínu E a kyseliny listové. Denní konzumace slunečnicových semínek prý dokonce působí proti slabozrakosti. Slunečnicový olej je zase, kromě smažení, vhodný též k masážím unavených svalů. Výplachy slunečnicovým olejem se doporučují i při paradentóze.
Dýňová semínka
Setkat se lze také s pojmem tykvová semínka. V obchodě je poznáme podle plochého, oválného tvaru a šedozelené barvy. Také z těchto semínek se lisuje zdravý olej, jehož výrobou proslulo Rakousko. V Americe je během Halloweenu z dýní vydlabávají a často bez užitku vyhazují. Kdyby je však oloupali z bílé slupky a upražili, mohli by obdivovat jejich jemnou nasládlou chuť.
Co je na nich zdravého?
Podobně jako semínka slunečnice, jsou i ta dýňová bohatá na hořčík. Významně zastoupen je v nich i mangan, fosfor či zinek. Obsahují též širokou škálu vitamínů skupiny B, dále A, C, D a E. Konzumace tykvových semínek a používání oleje se doporučuje mužům při potížích s prostatou.
Sezamová semínka
Domovinou až 2 metry vysoké byliny sezam je Blízký východ, dnes se pěstuje především v jihovýchodní Asii. Semínka využijeme zejména jako koření do slaného i sladkého pečiva.
Co je na nich zdravého?
Semínka se skládají z téměř 60% z oleje, z 20% z bílkovin a z 15% ze sacharidů. Zbytek tvoří široká škála chemických prvků, namátkou hořčík, draslík, vápník a fosfor. Největším kladem sezamových semínek je jejich příznivý vliv na činnost srdce a snížení vysokého krevního tlaku. Ženskou část populace zase určitě potěší, že konzumace těchto semínek mírní menstruační bolesti.
Chcete-li se o sezamovém semínku dozvědět více, vyčerpávající informace naleznete v článku Sezamová semínka plná zdraví.
Lněná semínka
Len se pěstuje především pro svá vlákna, ze kterých se tkají látky. V plodech, lněných tobolkách, však dozrávají malá hnědá semínka, ze kterých se lisuje kvalitní olej. Lněný olej jistě znají ti, co se zabývají olejomalbou. Ovšem i v kuchyni může být vhodným pomocníkem. Těsně před použitím je dobré semínka v hmoždíři nadrtit a přidat je do jogurtu, ovocných salátů, sladkých náplní do koláčů nebo rovnou do těsta, ve kterém dokonce mohou nahradit část oleje.
Co je na nich zdravého?
Zejména vegetariáni nedají na lněný olej dopustit. Jako jedna z mála rostlin totiž v sobě sezam ukrývá kyselinu linolenovou, kterou by jinak museli tělu dodávat třeba konzumací ryb. Tato kyselina je důležitá pro správnou funkci oběhové soustavy a usnadňuje práci buňkám starajícím se o imunitu. Lněným olej může pomoci i naší kůži vypořádat se s ekzematickými projevy či šupinatostí. Semínka lnu obsahují takzvané ligniny, které taktéž naše tělo čistí od škodlivin, v oleji bychom je však hledali marně, neboť se rafinací ničí.
Opět jsme se přesvědčili, že pestrou stravou zaručíme správné fungování našeho těla. Zkusme tedy, alespoň čas od času, křupky a slané tyčinky, mimochodem plné chemických konzervantů, nahradit zdravými, přírodními semínky.
Foto: Profimedia.cz