Jedlý kaktus - pichlavá hruška

Jedlý kaktus - pichlavá hruška

Pod pojmem exotická kuchyně si většina z nás představí hlavně plody moře, nebo různé jedlé červy a pražené kobylky. Co takhle dát si pichlavý kaktus. Nebojíte se?

17299×
Jedlý kaktus, který nás bude zajímat, se nazývá Prickly Pear Cactus, což je v doslovném překladu pichlavá hruška. A opravdu - oválné listy tohoto kaktusu tvarem připomínají hrušku. Tuto rostlinu můžeme nalézt na vyprahlých pláních pouště ve státě Arizona v USA. Kromě toho, že se kaktus dá vařit a jíst, je využíván k mnoha jiným účelům.

Využití kaktusu

Kaktus Pickly Pear se používá k výrobě červeného barviva, sladidla, vlasového kondicionéru a konečně také k přípravě pokrmů. I přes svou všestrannost bývá tento kaktus často považován za plevelnou rostlinu. Všeobecně známým faktem je, že kaktusy obsahují až 90% vody. Nemůžeme si však představovat, že pokud do kaktusu zabodneme slámku, naplní nám sklenici vody. Voda se v kaktusech nachází v podobě lepkavé dužniny, která připomíná čiré lepidlo. Tuto dužninu lze z listů kaktusu Pickly Pear poměrně jednoduše vymačkat. Jednodušší je, když listy kaktusu oloupeme a syrové můžeme dál zpracovávat nebo rovnou jíst.

Jedlý kaktus v kuchyni

Pro vaření vybíráme mladé zelené listy kaktusu. Tmavé a staré listy bývají žilnaté a nepoddajné. Při odstraňovaní jehliček z kaktusu musíme postupovat velmi opatrně. Na konci jehlic se nacházejí háčky, které pod kůží mohou způsobit bolestivou ránu, která vás potrápí i několik týdnů. Proto si při loupání dávejte dobrý pozor. Při odstraňování bodlinek z kaktusu můžete například použít rukavice, kousek plátna nebo potravinářskou fólii. Další možností, jak odstranit bodliny je opalování, ale tuto variantu nedoporučujeme. Kromě dužniny, ze které se dělají nálevy a marinády, se dají zpracovat i semena tohoto kaktusu. Semletím sušených semen získáme mouku, která po smíchání s dalšími druhy mouk poslouží k výrobě chutného a zdravého bochníku chleba. Kaktus má také malé načervenalé nebo žluté plody, které se používají obdobně jako dužnina samotného kaktusu. Dužnina kaktusu se jí vařená nebo syrová. Pokud dužninu vaříme, tak vždy pouze ve vodě a jen krátce pouze několik minut. Pokud bychom dužninu vařili příliš dlouho, ztratila by svou křupavost. Vařený kaktus se může přidat k míchaným vejcím, do omelet nebo k tortillám.

Blahodárné účinky jedlého kaktusu

Blahodárné účinky jedlého kaktusu byly potvrzeny teprve nedávno. Mexičané sice již dlouhé roky znají léčivé účinky hlavně pro diabetiky, ale až poslední výzkumy prokázaly, že kaktus Prickly Pear podporuje vylučování inzulínu ve slinivce břišní.

Nákup kaktusu

U nás bude asi trochu problém zakoupit kaktus Pickly Pear čerstvý. Takže jediná možnost je vypěstovat si vlastní kaktus. Zakoupit můžeme kaktus kandovaný a to ať už plody nebo listy, nebo sirup vyráběný z dužniny. Ze sirupu můžeme připravit různé alkoholické nápoje, nebo marinádu na maso. Když budeme mít štěstí, možná narazíme na mouku ze semen tohoto kaktusu v prodejnách zdravé výživy. Foto: Profimedia.cz
Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz