Týden na to mi volala jiná kamarádka a celá zářila optimismem a radostí. Prý pije již měsíc nápoj ze sušené syrovátky a nejen, že hubne, ale je jí mnohem lépe než dřív. Dokonce jí to zachutnalo natolik, že syrovátkou nahradila ne jedno, ale dvě jídla denně. V tu chvíli jsem se rozhodla, že si o tomto malém zázraku zjistím víc a že pokud mě to zaujme, tak jej i já vyzkouším.
Co je syrovátka?
Syrovátka je vlastně mléčné sérum, které se získává po odstranění kaseinu z mléka. V praxi to vypadá asi tak, že se mléko úmyslně srazí a vznikne tuhá část kasein, což je v podstatě tvaroh a tekutá část, které se občas říká mléčné sérum, což je syrovátka. Takto se získává obyčejná sladká syrovátka, která ale rozhodně není vhodná k doplnění příjmu bílkovin a snižování hmotnosti. Pokud se ptáte proč, tak jednoduše proto, že ve většině případů obsahuje pouze okolo 12 % bílkovin a přes 60% procent sacharidů.
Sušená syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohu. Rozhodně ji ale nelze nazývat odpadem, neboť má spoustu vzácných vlastností, které stojí za to využít.
Co obsahuje syrovátka?
Syrovátka obsahuje spoustu vitaminů, hlavně vitamínu z řady B: B1, B2, B6, B12, dále obsahuje i vitaminy E a C. Z minerálních látek to jsou hlavně hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek, niacin, biotin, pak také bílkoviny a rovněž některé tělu prospěšné kyseliny, jako je kyselina listová a pantotenová. Bohužel také obsahuje laktózu, takzvaný alergizující mléčný cukr. Proto by si měli alergici a lidé s nesnášenlivostí mléčného cukru dát velký pozor na konzumaci syrovátky. Velké množství solí je zase nebezpečné pro lidi, kteří mají potíže s ledvinami.
Účinky syrovátky na organismus
Syrovátka našemu tělu prospívá nejen vnitřně, ale i vnějším použitím. Při vnitřním užití pomáhá odvádět toxické látky z organismu, podporuje činnost ledvin, upravuje metabolizmus, zlepšuje látkovou výměnu a účinně napomáhá snižování cholesterolu. Zabraňuje zánětům žaludku a střev, dodává tělu důležité minerály, proto by na ni neměli zapomínat zejména sportovci. Je nízkokalorickým nápojem i potravinou, vhodná při snižování nadváhy a velmi vhodná pro těhotné ženy, jelikož nesnižuje hladinu vápníku a odvodňuje.
Při vnějším užívání má syrovátka protizánětlivé účinky, proto je vhodná na citlivou pleť. Také je vhodná na každodenní mytí při akné i nespecifických dermatózách, napíná pokožku, prokrvuje a vyhlazuje. Reguluje pH, proto se doporučuje jako přísada do koupelí. Při ekzémech a lupence je doporučeno pití i koupele.
Použití syrovátky
Syrovátková koupel
Pokožka bude hladká a hebká, když do plné vany vody přimícháme 80 ml syrovátky a v této zázračné ozdravující lázni o teplotě asi 36°C si alespoň 15 minut poležíme.
Jemné ruce
Ruce do vlažné syrovátky ponoříme na 10 minut, poté je opláchneme. Bílkoviny v syrovátce podporují tvorbu kolagenu. Po koupeli ve vlažné syrovátce budeme mít jemné ruce.
Hladká pleť
Svěží a hladkou pleť budeme mít po aplikaci masky ze třech lžic syrovátkového prášku. Ten smícháme s vlažnou vodou tak, aby vznikla kaše. Necháme 10 minut působit, poté opláchneme.
Syrovátkový nápoj
Nasypeme 1 polévkovou lžíci ( asi 10 g syrovátky ) na 150 až 200 ml teplé vody. Rozmícháme na kašičku a dolijeme vodou. Pro studenou vodu použijeme mixer nebo šejkr. Nápoj můžeme lehce přisladit ovocnými šťávami, avšak není to nutné.
Nákup syrovátky
Koupě sušené syrovátky už v dnešní době není žádný velký problém. Dá se koupit v lékárně, ale i v hypermarketech nebo i obyčejných obchodech.
Závěrem snad jen toto: zeptáte-li se svých babiček na kvalitní přírodní kosmetický přípravek, mnohá z nich se zasměje a řekne: "no přece syrovátka". A opravdu. Nikdy nemívaly žádné ekzémy, žádné potíže s prokrvením pokožky a taky žádné zažívací potíže, které se na pleti samozřejmě odráží.
Foto:
Profimedia.cz