Dlouhá cesta sýra a sýrařství se datuje od antiky, po středověk až do novověku. Podle dochovaných záznamů vznikl první sýr na Blízkém východě, kde lidé uchovávali mléko ve velkých dřevěných nebo hliněných nádobách vedle ohně. I po umytí zůstávaly na dně zbytky mléka, které zkysly, tak vznikl sýr z kyselého mléka.
24.01.2007
ČÍST VÍCEProč? S pohankou totiž regenerujeme játra, podporujeme pružnost cév a hlavně bojujeme s křečovými žílami. Pohanka je vhodná hlavně pro bezlepkovou dietu.
23.01.2007
ČÍST VÍCEZelenina, kterou lidé znali a využívali již odpradávna. S oblibou je konzumovali Židé, proto se někdy prodávají i pod názvem "židovské" nebo "sladké" brambory.
22.01.2007
ČÍST VÍCEDomovem olivovníku je oblast Středozemí, kde tyto velice známé plody dává od dávných časů. Již v bibli se můžeme dočíst o olivách, jejích listech a oleji. Olivovníky nepotřebují nijak zvlášť úrodnou půdu, stačí jim kamenitý terén. Stromy jsou stále zelené a plody se sklízejí od října po celou zimu.
20.12.2006
ČÍST VÍCEOřechy jíme ráno na snídani. Dodají tělu energii tolik potřebnou pro náročný pracovní den. Na večer jsou příliš těžké. Je důležité je dobře rozkousat, jsou tak lépe stravitelné a tělo využije všechny látky, které ořechy obsahují. Měli bychom je konzumovat pravidelně, ale s mírou.
18.12.2006
ČÍST VÍCEProdej sušeného ovoce je každoročně nejvyšší až během Vánoc a svátků, protože by se bez něj neobešly vánočky, štoly a některé druhy cukroví. Proto si dnes sušené ovoce trochu přiblížíme.
15.12.2006
ČÍST VÍCEJeden z méně známějších druhů listové zeleniny, který ovšem rozhodně patří jak do našich zahrádek, kuchyní, tak hlavně na náš stůl.
06.12.2006
ČÍST VÍCEPochází v jihovýchodní Asie, kde je významnou potravinou již stovky let. Až v posledních letech se sója a její výrobky dostaly dál. Obsahuje mnoho významných bílkovin a řadu jiných cenných látek. Pojďme si o sóje něco říci.
06.12.2006
ČÍST VÍCEVěděli jste, že rýže pochází z jižní Asie? Byla pěstována v Indii a Číně už před několika tisíci lety. Do Evropy se dostala kolem roku 1000 n. l. , ale do Čech až v 16. století. Pěstování rýže u nás není možné kvůli chladnému podnebí, proto se k nám rýže dováží ze suptropických oblastí celého světa. V těchto jižních kulturách je rýže symbolem plodnosti, což možná vysvětluje zvyk házení rýže na novomanžele.
03.12.2006
ČÍST VÍCENebaví vás denně jíst stejné ovoce a zeleninu? Připadá vám váš jídelníček jednotvárný? Chcete změnu? Tak si připravte ovocný nebo zeleninový koktejl. Pokud nevíte, jak na to, přečtěte si náš článek.
01.12.2006
ČÍST VÍCEJečmen patří mezi nejstarší zemědělské plodiny. Já osobně mám ječmen spojený pouze z dětství s pohádkou O králi Ječmínkovi, kterou jsem měla moc ráda a často u ní usínala. Dnes mě však ječmen zajímal jako obilnina, která je trošku opomíjena, oproti ostatním plodinám této skupiny.
28.11.2006
ČÍST VÍCEVšichni ji známe jako nakládanou přílohu. Pojďme se na řepu podívat trochu více zblízka a připravit z ní některý z chutných pokrmů.
22.11.2006
ČÍST VÍCEKarobový prášek nahrazuje kakao v čokoládě. Takovou čokoládu si můžete dopřát, i když držíte dietu. Jak je to možné? Přečtěte si něco víc o karobu.
16.11.2006
ČÍST VÍCEProso seté je jednou z nejstarších kulturních plodin s bohatým využitím v kuchyni.
15.11.2006
ČÍST VÍCEStejně jako k létu neodmyslitelně patří grilování, nesmíme zapomenout na letní saláty. Všude je nepřeberné množství ovoce, zeleniny a hlavně čerstvých bylinek. Stačí jen si vybrat a začít kombinovat. Co byste měli vědět o zeleninových salátech?
15.11.2006
ČÍST VÍCEKrátce před adventním časem se obchody začínají více než jindy plnit nejrůznějšími druhy ořechů. Jedněmi z nich jsou i pistáciové oříšky. Jejich cena okolo 200 korun za kilogram může nejednoho odradit, ale proč si ten "luxus" alespoň někdy nedopřát, navíc, když jsou pistácie tak zdravé!
13.11.2006
ČÍST VÍCEExistuje přes 300 druhů těstovin všemožných velikostí, tvarů, barev a my si o nich něco řekneme. Víte vůbec jaká je jejich historie a jaký mají význam pro naše tělo? V našem článečku se dozvíte spoustu důležitého.
08.11.2006
ČÍST VÍCEZázvor je velice zdravý pro náš metabolismus. Pochází z jihovýchodní Asie a už i u nás si ho můžete koupit čerstvý. Prodává se celý, krájený nebo mletý.
06.11.2006
ČÍST VÍCEPokud nevíte, jak v obchodě vybrat tu správnou rýži a ztrácíte se v cizokrajných názvech různých odrůd, tak vám náš článek jistě trochu přiblíží problematiku rozdělení rýže.
31.10.2006
ČÍST VÍCEAmarant. Nevíte, co to je? Mně název docela připomíná amaróny z českého seriálu Návštěvníci. Avšak tato rostlina s nimi nemá nic společného. Amarant je rostlina, která rozhodně nesmí chybět v jídelníčku vegetariánů, sportovců a hlavně lidí s celiakií a vysokým cholesterolem.
30.10.2006
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena