Dnes se krok za krokem naučíme domácí kečup, který je jemný, slaďoučký a konzistencí jako kupovaný. A výhoda navíc, s přípravou není příliš práce.
Sůl, která úžasně dochutí například zapečenou zeleninu či brambory, především pak v měsících, kdy již nebudou k dispozici čerstvé bylinky. Postup je úplně jednoduchý.
Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Kromě pesta bazalkového se můžeme setkat s omáčkou připravenou také ze špenátu, medvědího česneku, mrkvové natě či rukoly. Pojďme se podívat na samotnou přípravu, ale také chuťově vynikající recepty, kde pesto hraje významnou roli.
Majonéza je velmi oblíbená pro své mnohostranné použití a své významné místo zaujímá hlavně v době nastávajících Vánoc a silvestrovských oslav. Jak na domácí majonézu, aby se opravdu podařila?
Čatní (chutney) je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření. Tentokrát si ji připravíme ze švestek, jablek, pomerančové šťávy, skořice, chilli a zázvoru.
Máte doma jablečný ocet? Víte, že má mnohé využití nejen při dochucování salátů? Jeho účinky si bude pochvalovat také vaše pleť a vlasy.
Kvalitní suroviny, pečlivá příprava a vybroušené recepty. Přesně tohle jsou recepty na úspěch nejlepších šéfkuchařů. V rukávu však mívají ještě pár triků, které z dobrých jídel udělají ta výjimečná. A jedním z nich je také dochucování ovocnými octy. Jak na to?
Grilovací sezóna se slunečným jarním počasím odstartovala. Máte už svou oblíbenou marinádu, která vás nikdy nezklame? Vybrali jsme pro vás 7 top receptů na marinádu, díky kterým bude grilované maso skvěle ochucené, šťavnaté a při grilování bude vonět až k sousedům!
Držíte dietu, nezanedbáváte pohyb, a přesto nemůžete zhubnout? Sečtěte si, kolik alkoholických drinků za týden vypijete.
Máte rádi domácí produkty? A co takhle hořčici? Naučíme vás, jak si připravit skvělou domácí hořčici, jejíž chuť si můžete vyladit k dokonalosti.
Cukr vyráběný z cukrové třtiny se i přes exotičnost rostliny vyráběl i u nás. Mohla za to spolupráce s komunistickou Kubou. V oblibě ale nebyl.
Jahody, rybíz, meruňky nebo třešně - marmelády a džemy z těchto druhů ovoce zná každý. Ale zkoušeli jste připravit džem z dýně, rajčat, brusinek a hrušek? Máme pro vás prima recepty, které vás chuťově překvapí.
Muškátový oříšek se v české kuchyni tolik nepoužívá. Má osobitou chuť a vůni a málokdo ví, že bývá zneužíván i jako droga.
Zeleninové saláty si nelze představit bez octové zálivky, oleje, koření a bylinek. Pro vydatnost dodáme dresink nebo majonézu.
Bylinkové octy nejsou u nás moc rozšířené a nejčastěji si je hospodyňky připravují doma samy. Poradíme vám, jak na to.
Svou vůní připomíná limetku, vzhledem mátu, ale všestranným použitím se vyrovná oběma rostlinám. Meduňku lékařskou si považovali lidé od pradávna. Je vynikající především pro své uklidňující účinky.
Zavařování pro nás nemusí být jen způsobem uchovávání potravin. Tuto mnohdy úmornou práci můžeme pojmout jako zábavný a tvůrčí koníček.
Se solením se to nemá přehánět, ale uškodit nám může stejně tak nedostatek soli. Je to právě kvůli sodíku, který je nezbytný pro fungování orgánů a dodávání energie. V poslední době se kromě klasické kuchyňské soli vynořily i různé alternativy. Vyzkoušeli jste už některou z nich?
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena