Octů je několik druhů, a ne pro všechna jídla se každý hodí. Ten klasický lihový 8% ocet je vynikající pro nakládání a zavařování, ale pro dochucování doporučujeme spíše kvalitní ovocné octy.
Je jedním z těch, které perfektně dochutí vaše saláty, má výraznější, ostrou chuť. Při jeho použití k naložení masa do marinády, bude maso krásně křehké a jemné. Hodí se především v kombinaci s vepřovým masem.
Velice snadno s ním připravíte dresinky - zkombinujte ho s kvalitním olejem, dochuťte bylinkami, solí a pepřem, budou se k němu hodit všechny druhy hořčice, kopr, česnek i med.
Novinkou na trhu je speciální salátový ocet s chutí bylinek. Jde o směs octů s jedinečnou chutí danou vyváženou kombinací bylinek, lihového a vinného octa a hodí se právě k dochucování salátů - vyladěnou zálivku na různé zeleninové i listové saláty máte okamžitě k dispozici.
Oba dva vinné octy mají svou specifickou chuť, která se výborně hodí především ke studené kuchyni. Neobejde se bez nich téměř žádný salát, používejte je v kombinaci s olejem do zálivek, při nakládání masa, dochucení omáček i polévek, k výrobě domácí majonézy.
Ocet z bílého vína se bude výborně hodit k rybám a mořským plodům, doladí především středomořské recepty. Červený ocet je vhodný téměř do všech pokrmů, kam ocet patří - podívejte se na vhodné tipy.
Má jemnější chuť než jiné druhy octa, lehce nasládlou. Výborně se hodí k finálnímu dochucování přímo na talíři. Můžete jím zakápnout připravené ovoce, výborně ladí s různými druhy sýrů. Několika kapkami dochutíte pravé italské rizoto, výborně doladí tradiční italské caprese, zajímavě změní chuť čerstvých jahod.
Specialitou z tohoto octa je balzamico crema (glazé). Hustá krémová poleva má silnou vůni, jemnou sladkokyselou chuť a v kuchyni najde široké využití ve sladkých i slaných pokrmech. Často slouží k dozdobení, na ovocné saláty, dezerty a zmrzliny. Skvěle ladí se všemi druhy sýrů.
Inspirujte se spoustou receptů od oceňovaných českých food bloggerek v magazínu www.milujemeocet.cz.
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena