Zeleninové saláty si nelze představit bez octové zálivky, oleje, koření a bylinek. Pro vydatnost dodáme dresink nebo majonézu.
Příprava salátů se neobejde bez dochucování. Přidávání omáček a dresinků u většiny salátů nesmí chybět. Ať už jde o řídké omáčky na bázi oleje a octa, syté omáčky na základě majonéz, případně odlehčené varianty omáček, které zpravidla obsahují jogurt, zakysanou či sladkou smetanu, krémový sýr apod.
Klasickou omáčkou řídké konzistence je tzv. vinaigrette, skládájící se z dvou dílů oleje, jednoho dílu octa, soli, mletého či nadrceného pepře a bylinek. Často se dochucuje nasekanou cibulí nebo šalotkou.
Příprava je velmi jednoduchá. Nejprve v octu rozpustíme sůl, vešleháme olej až na sníh (emulzi) a až potom omáčku dochutíme. Čiré omáčky na tento způsob doplňují zejména listové saláty.
Chuťových variant je nespočet. Základ je stejný jako u omáčky vinaigrette, jen přimícháváme vejce, další aromatické bylinky, hořčici, česnek, tabasco, křen, kapary apod. Omáčka bude lehčí při přimíchání zakysané smetany, jogurtu nebo sýru krémovitého typu. Salátové omáčky na principu majonézy se hodí k sytějším bramborovým salátům.
Dresinky majonézového typu můžeme zkusit chuťové obměnit - nastrouhaným plísňovým sýrem, najemno nadrcenými ořechy, bylinkami a kořením. Dresinky doplní zeleninové saláty všeho druhu.
Rozlišujeme tři druhy majonéz - klasickou, salátovou a lehké majonézové krémy. Majonéza, jak ji známe, obsahuje velké množství oleje, salátové majonézy mají až o 50 % méně tuku, krémy jsou na tom ve výživném obsahu ještě lépe.
Hustou hmotu pro vmíchání do salátu získáme z 1 žloutku, 2 lžiček hořčice, lžíce octa nebo citronové šťávy, lžičky cukru a 125 ml lahůdkového oleje, který přidáváme po lžících. Podle chuti do vyšlehané majonézy vmícháme sůl, bylinky a jogurt.
Pro svou nakyslou chuť se dobře hodí jako základ salátové zálivky a k dochucování. Jogurt přidáváme k zeleným i ovocným salátům.
Saláty dochucené smetanou a sýry získají rafinovanou chuť, bývají jen lehce nakyslé. Hodí se třeba k salátům z čínského zelí.
S množstvím hořčice do salátových zálivek to nemusíme vůbec přehánět. Stačí jedna lžička jemné, ostré či extra ostré hořčice a doplníme tak chuť salátových omáček.
Bohaté uplatnění v salátových krémových omáčkách nalezne i kečup. Je jen na naší chuti, ke které zelenině ho přimícháme, hodí se do dresinků francouzského typu.
Jarní salát s kari zálivkou
(doba přípravy 10 min )
Salát pro chlapy
(doba přípravy 15 min )
Salát Caesar
(doba přípravy 30 min )
Zeleninový salát s bramborem a sýrem
(doba přípravy 45 min )
Salát s tuňákem, vejci a černými olivami
(doba přípravy 30 min )
Řecký pastýřský salát
(doba přípravy 30 min )
Studené omáčky k chuťovkám: Začněte základní majonézou a kombinujte
Zkuste si připravit některou ze studených omáček, které lze všestranně kombinovat. Začneme receptem na základní majonézu.
Videorecept: Zeleninový salát podle Anny
Univerzální recept na zeleninový salát, který můžete udělat i 100× jinak. Vypadá i chutná skvěle.
Foto: Pixmac.cz
Autor:admin_vareni