Vaření.czMagazínCo si nechávají šéfkuchaři pro sebe? Tajemství ovocných octů

Co si nechávají šéfkuchaři pro sebe? Tajemství ovocných octů

Co si nechávají šéfkuchaři pro sebe? Tajemství ovocných octů

Kvalitní suroviny, pečlivá příprava a vybroušené recepty. Přesně tohle jsou recepty na úspěch nejlepších šéfkuchařů. V rukávu však mívají ještě pár triků, které z dobrých jídel udělají ta výjimečná. A jedním z nich je také dochucování ovocnými octy. Jak na to?

413×
Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Vaření.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

Kvalitní a dobrý ocet se v kuchyni používá proto, aby svou nakyslou chutí doladil a zvýraznil saláty, dezerty nebo hlavní jídla. Ve většině případů ho není potřeba moc, a přesto umí posunout chuťový zážitek na novou úroveň. Své o tom ví i šéfkuchař David Valíček, který na letošní léto připravil sérii videí, kde se dělí o své tipy a triky na použití octů v kuchyni.

„Ovocné octy se většinou používají ve studené kuchyni,“ říká šéfkuchař David Valíček. „Chtěl jsem ale ukázat, že patří i do teplých jídel, kde umí nádherně dochucovat. Věřím tradičním značkám, proto jsme spolu s Bzeneckým octem připravili sérii videí, kde se ocet používá v teplé i studené kuchyni. Mezi novými videi najdete třeba recept na barbecue sandwich s houbami. Přidávám do něj přímo na pánev bílý vinný ocet, který se rychle odpaří, ale zanechá v omáčce nádhernou vůni a jemnou kyselinku, kterou potřebujeme, aby byla omáčka dokonalá.“

V sérii videí, kterou najdete na webu bzeneckyocet.cz, představuje David Valíček 6 jednoduchých receptů, které nádherně dochutí šesti různými octy. Naučí vás v nich nejen to, jak správný druh octa vybrat, jak dochucovat v kuchyni jako profík, ale přidá také spoustu užitečných rad šéfkuchaře.

„Víte, že když používáte přírodní ocet, nemusíte tolik nezdravě solit?“ radí David Valíček. „Slanost do jídla totiž přidá samotný ocet. Proto nejdříve pokrmu dodejte kyselost a teprve pak dosolujte.“

Zatímco bílý vinný ocet se hodí hlavně k rybám, mořským plodům, do omáček, polévek a domácích majonéz, červený vinný ocet ještě navíc krásně dochutí čatní nebo marmelády. To jablečný ocet nejčastěji využijete k zálivkám na saláty, dresinky nebo na marinády. Vybrat správný druh octa je polovina úspěchu.

„Ocet patří do většiny pokrmů, kde převládá nasládlá chuť ingrediencí,“ doplňuje David Valíček. „Když k nim nepřidáte ocet, chybí jídlu „tělo“ a jeho celková chuť je spíš rozpačitá.“

Při výběru octa se řiďte především složením. Ty nejlepší lihové octy obsahují karamel a estragon, ovocné zase především samotný ocet z daného ovoce – jablek nebo třeba vinných hroznů. Jejich jemná vůně připomíná ovoce, ze kterého jsou vyrobené, díky příjemné chuti umí krásně podtrhnout ty nejlepší vlastnosti ostatních surovin.

Zajímá vás, jak s octem vaří profíci? Pokud si nevíte rady, k jakému jídlu, se který druh hodí, mrkněte na blog milujemeocet.cz. Najdete v něm jak recepty Davida Valíčka, tak víc než 140 receptů a návodů českých foodbloggerek, kuchařů a kuchařek, kteří moc dobře vědí, že ocet je v kuchyni mnohem všestrannějším pomocníkem, než by se mohlo zdát.

Kdo je David Valíček?

Šéfkuchař a majitel Food Atelieru v Ostravě, který vařil v Burj Al Arab v Dubaji, na Manhattanu i v Londýně, známý i z TV pořadu Sama doma. Pro Bzenecký ocet připravil na léto sérii receptů, aby lidem připomněl, že kvalitní ovocné octy mají své důležité místo v teplé i studené kuchyni.

 

user-icon

autor Kubik

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena