Bylinkové octy nejsou u nás moc rozšířené a nejčastěji si je hospodyňky připravují doma samy. Poradíme vám, jak na to.
Ocet je potravinářská přísada a také konzervační činidlo, jehož hlavní složkou je kyselina octová. Podle koncentrace jsou druhy octa od 4 do 18 %. Ocet se vyrábí fermentací tekutin obsahujících etylalkohol. Během fermentace bakterie rodu Acetobacter oxidují za přítomnosti kyslíku etylalkohol na kyselinu octovou. Ocet se v potravinářství užívá hlavně ke konzervaci zeleniny, ale také jako okyselující součást pokrmů v řadě kuchyní světa.
Vinný ocet je vyráběn z červeného nebo bílého vína, bílý vinný ocet je vhodný k přípravě domácího bylinkového octa.
Tento ocet se vyrábí z jablek a je nejvhodnější k přípravě domácího bylinkového octa.
Ocet balsamico je získáván z vylisovaných hroznů odrůdy trebbiano.
Ocet vyráběný z rýže, hojně využíván v asijské kuchyni.
Ocet, který se vyrábí z ječmene.
Bylinek, které můžeme využít k přípravě bylinkového octa, je spousta. Namátkou vybíráme jen ty nejznámější a u nás nejdostupnější: bazalka, tymián, meduňka, kopr, pažitka, oregano, estragon, celerová a petrželová nať, libeček, majoránka, rozmarýn, šalvěj, jalovec, kmín, nové koření, pepř, saturejka, bobkový list, hřebíček, hořčičná semínka.
K výrobě octů použijeme vždy čerstvě natrhané bylinky, které pečlivě opláchneme a důkladně osušíme. Bylinky pokrájíme na menší části, aby se z nich aromatické látky lépe uvolňovaly, ale ne zcela nadrobno. K přípravě bylinkového octa použijeme jablečný ocet, který je nutričně kvalitnější, či vinný ocet. Pokud ani jeden doma nemáte, můžete bylinkový ocet připravit i z běžného octa. Bylinky nasypeme do skleničky a zalijeme octem. Uzavřené necháme luhovat jeden měsíc, nejlépe v temnu a chladu. Každý týden láhev protřepeme. Po měsíci ocet přecedíme přes plátno a přelijeme do čisté sklenice do které vložíme snítku čerstvé bylinky. Domácí bylinkové octy nám vydrží i několik měsíců.
Nejjednodušší je příprava jednodruhového bylinkového octa. Do skleničky asi do poloviny nasypeme bylinky (bazalku, estrogen, kopr, tymián, rozmarýn), zalijeme octem, uzavřeme a necháme luhovat. Bylinkové octy můžeme ovšem i ochutit, například pokrájeným česnekem, lžičkou kuliček pepře, cibulí na kolečka či pokrájenými feferonkami. Můžeme připravit i několikadruhový bylinkový ocet, např. ocet s koprem, fenyklem a majoránkou (poměr 1:1:1), ale také ocet s jalovcem, tymiánem a bazalkou (poměr 1:1:1), se 3 stroužky nakrájeného česneku, který je vynikající pro marinování masa a ryb. V případě, že se nám po přecezení výsledná chuť zdá příliš silná, naředíme si domácí bylinkový ocet ještě čistým octem a pak teprve přelijeme do skleničky se snítkou bylinky.
Bylinkové octy se používají k ochucení zeleninových salátů, při přípravě omáček, majonéz, dresinků apod. Jsou vhodné i při přípravě těstovinových salátů či salátů s kuřecím masem.
Letos se příroda probudila velmi brzy a k dispozici máme již řadu bylinek, které hrají hlavní roli při pročišťování organismu. Poohlédněte se po kopřivě, pampelišce i šťovíku.
Sezóna medvědího česneku odstartovala - naučte se z něj připravit skvělé pesto, polévku i přílohu
Nezaměnitelná vůně medvědího česneku je skutečným znamením, že jaro je tu v plné síle. Medvědí česnek je doslova zelený poklad a vyplatí se ho zařadit do řady pokrmů. Jak na to?
Recept na pesto z medvědího česneku krok za krokem
Také jste si z dnešní procházky přinesli čerstvé listy medvědího česneku? Medvědí česnek je přírodním antibiotikem, antioxidantem a zdrojem vitaminu C. Dnes si z něj připravíme výborné pesto, které má při vaření pestré využití.