Vyrobte si domácí bylinkový ocet

Vyrobte si domácí bylinkový ocet

Bylinkové octy nejsou u nás moc rozšířené a nejčastěji si je hospodyňky připravují doma samy. Poradíme vám, jak na to.

9958×

Potravinářský ocet

Ocet je potravinářská přísada a také konzervační činidlo, jehož hlavní složkou je kyselina octová. Podle koncentrace jsou druhy octa od 4 do 18 %. Ocet se vyrábí fermentací tekutin obsahujících etylalkohol. Během fermentace bakterie rodu Acetobacter oxidují za přítomnosti kyslíku etylalkohol na kyselinu octovou. Ocet se v potravinářství užívá hlavně ke konzervaci zeleniny, ale také jako okyselující součást pokrmů v řadě kuchyní světa.

Jiné běžně dostupné druhy octa

Vinný ocet

Vinný ocet je vyráběn z červeného nebo bílého vína, bílý vinný ocet je vhodný k přípravě domácího bylinkového octa.

Jablečný ocet

Tento ocet se vyrábí z jablek a je nejvhodnější k přípravě domácího bylinkového octa.

Balsamikový ocet

Ocet balsamico je získáván z vylisovaných hroznů odrůdy trebbiano. 

Rýžový ocet

Ocet vyráběný z rýže, hojně využíván v asijské kuchyni.

Sladový ocet

Ocet, který se vyrábí z ječmene.

Vhodné bylinky k přípravě octa

Bylinek, které můžeme využít k přípravě bylinkového octa, je spousta. Namátkou vybíráme jen ty nejznámější a u nás nejdostupnější: bazalka, tymián, meduňka, kopr, pažitka, oregano, estragon, celerová a petrželová nať, libeček, majoránka, rozmarýn, šalvěj, jalovec, kmín, nové koření, pepř, saturejka, bobkový list, hřebíček, hořčičná semínka.

Připravujeme bylinkový ocet

K výrobě octů použijeme vždy čerstvě natrhané bylinky, které pečlivě opláchneme a důkladně osušíme. Bylinky pokrájíme na menší části, aby se z nich aromatické látky lépe uvolňovaly, ale ne zcela nadrobno. K přípravě bylinkového octa použijeme jablečný ocet, který je nutričně kvalitnější, či vinný ocet. Pokud ani jeden doma nemáte, můžete bylinkový ocet připravit i z běžného octa. Bylinky nasypeme do skleničky a zalijeme octem. Uzavřené necháme luhovat jeden měsíc, nejlépe v temnu a chladu. Každý týden láhev protřepeme. Po měsíci ocet přecedíme přes plátno a přelijeme do čisté sklenice do které vložíme snítku čerstvé bylinky. Domácí bylinkové octy nám vydrží i několik měsíců.

Ty nejlepší bylinkové octy

Nejjednodušší je příprava jednodruhového bylinkového octa. Do skleničky asi do poloviny nasypeme bylinky (bazalku, estrogen, kopr, tymián, rozmarýn), zalijeme octem, uzavřeme a necháme luhovat. Bylinkové octy můžeme ovšem i ochutit, například pokrájeným česnekem, lžičkou kuliček pepře, cibulí na kolečka či pokrájenými feferonkami. Můžeme připravit i několikadruhový bylinkový ocet, např. ocet s koprem, fenyklem a majoránkou (poměr 1:1:1), ale také ocet s jalovcem, tymiánem a bazalkou (poměr 1:1:1), se 3 stroužky nakrájeného česneku, který je vynikající pro marinování masa a ryb. V případě, že se nám po přecezení výsledná chuť zdá příliš silná, naředíme si domácí bylinkový ocet ještě čistým octem a pak teprve přelijeme do skleničky se snítkou bylinky.

Bylinkové octy se používají k ochucení zeleninových salátů, při přípravě omáček, majonéz, dresinků apod. Jsou vhodné i při přípravě těstovinových salátů či salátů s kuřecím masem.

Bylinky pro jarní detoxikaci

Letos se příroda probudila velmi brzy a k dispozici máme již řadu bylinek, které hrají hlavní roli při pročišťování organismu. Poohlédněte se po kopřivě, pampelišce i šťovíku.

Bylinky

Sezóna medvědího česneku odstartovala - naučte se z něj připravit skvělé pesto, polévku i přílohu

Nezaměnitelná vůně medvědího česneku je skutečným znamením, že jaro je tu v plné síle. Medvědí česnek je doslova zelený poklad a vyplatí se ho zařadit do řady pokrmů. Jak na to?

Sezóna

Recept na pesto z medvědího česneku krok za krokem

Také jste si z dnešní procházky přinesli čerstvé listy medvědího česneku? Medvědí česnek je přírodním antibiotikem, antioxidantem a zdrojem vitaminu C. Dnes si z něj připravíme výborné pesto, které má při vaření pestré využití.

Recept

Foto: Sxc

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena